Sposób przygotowania:
Muffinki z bananem, daktylami i czerwoną fasoląPrzygotowanie składników na ciasto:
Daktyle zalewamy wrzącą wodą. Po chwili odcedzamy na sicie. Studzimy.
Fasolkę czerwoną odcedzamy na sicie z zalewy i przelewamy zimną wodą. Banana obieramy ze skórki i kroimy w kawałki.
Do miski przekładamy daktyle,banana , czerwoną fasolkę, wbijamy jajka, dodajemy miód i kakao i olej.
Przygotowanie ciasta:
Wszystkie składniki w misce blendujemy na gładko za pomocą miksera. Na końcu dodajemy proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy ciasto.
Pieczenie muffinek:
Przygotowane ciasto przekładamy do silikonowych foremek na muffinki. Układamy na blasze i wkładamy do nagrzanego piekarnika do ok 180 stopni i pieczemy ok. 20-25 min. Po upieczeniu wyciągamy z blaszki i studzimy.
Etap końcowy:
Wystudzone muffinki ozdabiamy plasterkami banana ewentualnie posypujemy cukrem pudrem.