Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 471]

SUPERPRZEPIS

Muffinki z bananem, daktylami i czerwoną fasolą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Od dawna wiadomo że banany i kakao to składniki które poprawiają nam nastrój. Upiekłam te muffinki bez dodatku mąki i cukru co dodatkowo wywołało uśmiech na mojej twarzy.

Muffinki z bananem, daktylami i czerwoną fasolą

Składniki:

Muffinki z bananem, daktylami i czerwoną fasolą

na ciasto:

  • 1 puszka czerwonej fasoli z puszki
  • 2 jajka
  • 1 banan
  • 5 dag suszonych daktyli
  • 2 łyżki oleju
  • 2 ,5 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka prawdziwego miodu
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

dodatkowo:

  • 1 banan
  • ewentualnie cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Muffinki z bananem, daktylami i czerwoną fasolą

Przygotowanie składników na ciasto:

Muffinki z bananem, daktylami i czerwoną fasolą
Do miski wsypujemy daktyle, czerwoną fasolkę, banana

Daktyle zalewamy wrzącą wodą. Po chwili odcedzamy na sicie. Studzimy.

Fasolkę czerwoną odcedzamy na sicie z zalewy i przelewamy zimną wodą. Banana obieramy ze skórki i kroimy w kawałki.

Do miski przekładamy daktyle,banana , czerwoną fasolkę, wbijamy jajka, dodajemy miód i kakao i olej.

Przygotowanie ciasta:

Muffinki z bananem, daktylami i czerwoną fasolą
Do zmiksowanej masy dodajemy proszek do pieczenia

Wszystkie składniki w misce blendujemy na gładko za pomocą miksera. Na końcu dodajemy proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy ciasto.

Pieczenie muffinek:

Muffinki z bananem, daktylami i czerwoną fasolą
Przygotowane muffinki wkładamy do nagrzanego piekarnika do ok 180 stopni

Przygotowane ciasto przekładamy do silikonowych foremek na muffinki. Układamy na blasze i wkładamy do nagrzanego piekarnika do ok 180 stopni i pieczemy ok. 20-25 min. Po upieczeniu wyciągamy z blaszki i studzimy.

Etap końcowy:

Wystudzone muffinki ozdabiamy plasterkami banana ewentualnie posypujemy cukrem pudrem.


Tagi:

muffiny deser