gosia239

gosia239

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 234]

Muffinki z bezą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne, delikatne muffinki, do przygotowania łatwe z dodatkiem pysznej kruchej bezy na wierzchu. Idealne na popołudniową kawę

Muffinki z bezą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Muffinki z bezą

 

  • Ciasto
  • 10 dag masła
  • 10 dag mąki
  • 1 1/2 łyżeczki proszku
  • 10 dag cukru pudru
  • 2 jajka
  • 1 łyżka skórki cytrynowej
  • 2 łyżki soku z cytryny

 

  • Beza
  • 2 białka
  • 5 dag cukru pudru

 

Sposób przygotowania:

Muffinki z bezą
Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 190. Ucieramy w misce masło i cukier, aż uzyskamy miękką kremową masę. Stopniowo wbijać jajka, cały czas mieszając. Dodajemy mąkę, proszek, skórkę i sok z cytryny . Ucieramy aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Przełożyć ciasto łyżką do foremek. Beza - Ubijamy mikserem białka na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier puder i energicznie mieszając. Łyżką nakładamy grubą warstwę ubitych białek na każdą muffinkę, tak aby powstały fale. Pieczemy 20-25 minut, aż beza stanie się złocista i chrupiąca.
Muffinki z bezą
Ucieramy składniki ciasta na jednolitą masę
Muffinki z bezą
Ciasto przekładamy do przygotowanych foremek
Muffinki z bezą
Ubijamy pianę z białek z dodatkiem cukru pudru
Muffinki z bezą
Wykładamy ubitą pianę na ciasto w foremce