Sposób przygotowania:
Mufinki z czekoladą :
Masło roztopić i wystudzić. Mąkę , jajka, mleko, proszek do pieczenia , szczyptę soli , cukier, pokruszoną na małe kawałki czekoladę i wystudzone masło wymieszać ( łyżką – nie miksować . Rozgrzać piekarnik do 220 stopni . Blaszkę do mufinek ( dużą ) wyłożyć papierowymi foremkami .Włożyć ciasto do ¾ wysokości foremek . Piec 20 -25 minut. Wyjąć i pozostawić w foremkach do wystygnięcia. ( Jeśli pieczemy w papierowych foremkach to nie zdejmować ich tylko tak podawać .Z tej porcji wychodzi 6 sztuk dużych mufinek.
Można polać kolorowym lukrem ,ale wg mnie nie ma takiej potrzeby .Bardzo smaczne są też jeśli nakładając ciasto w foremki po nałożeniu połowy porcji włoży się w środek małą łyżeczkę konfitury np. wiśniowej ( ważne by była lekko kwaskowa ) i przykryć reszta ciasta .
Te marcepanowe różyczki to wprawki wnuczka który koniecznie chciał coś ulepić z marcepanu do dekoracji deserów .Dzieci to jedzą bo słodkie- jak dla mnie raczej nie – nie przepadam za marcepanem .
Można polać kolorowym lukrem ,ale wg mnie nie ma takiej potrzeby .Bardzo smaczne są też jeśli nakładając ciasto w foremki po nałożeniu połowy porcji włoży się w środek małą łyżeczkę konfitury np. wiśniowej ( ważne by była lekko kwaskowa ) i przykryć reszta ciasta .
Te marcepanowe różyczki to wprawki wnuczka który koniecznie chciał coś ulepić z marcepanu do dekoracji deserów .Dzieci to jedzą bo słodkie- jak dla mnie raczej nie – nie przepadam za marcepanem .
msewka
luna