bogusia82

bogusia82

Złoty Ekspert
[Przepisów: 873]

Muffinki z białek cytrynowo-pomarańczowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 13

Z niektórych ciast zostaje nam spora ilość białek, możemy wykorzystać je do zrobienia takich muffinek, które są bardzo smaczne.

Muffinki z białek cytrynowo-pomarańczowe Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Muffinki z białek cytrynowo-pomarańczowe

 

  • 300 gram mąki
  • 200 gram cukru
  • 8 białek
  • 1 kostka masła
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 gram kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • Aromat cytrynowy

Sposób przygotowania:

Muffinki z białek cytrynowo-pomarańczowe
Masło rozpuszczamy w rondlu, odstawiamy do ostudzenia. Białka ubijamy na sztywno, ucierając dodajemy cukier, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodajemy ostudzone masło i aromat cytrynowy, miksujemy. Wsypujemy skórkę pomarańczową, delikatnie mieszamy.

Ciasto przelewamy do papilotek, wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Muffinki z białek cytrynowo-pomarańczowe
Ciasto przelewamy do papilotek, wstawiamy do piekarnika.