nogawkuchni

nogawkuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 403]

Muffinki na soku przecierowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Puszyste i pożywne muffinki o przyjemnym pomarańczowym kolorze na bazie soku przecierowego z dodatkiem domowej produkcji skórki pomarańczowej.

Muffinki na soku przecierowym Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Muffinki na soku przecierowym

 

  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 szklanka białego cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150g margaryny
  • 2 jajka
  • 1 szklanka soku przecierowego (o smaku jabłko, banan, marchewka)
  • 2,5 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej

Sposób przygotowania:

Muffinki na soku przecierowym
W niedużym rondelku rozpuścić margarynę i po rozpuszczeniu odstawić ją do ostygnięcia. Gdy rozpuszczona margaryna będzie już chłodna wymieszać ją z jajkami i sokiem przecierowym. W osobnej misce wymieszać razem mąkę, biały cukier i proszek do pieczenia, czyli wszystkie sypkie produkty. Do sypkich, wymieszanych składników przelać wymieszaną z jajkami i sokiem margarynę oraz dodać kandyzowaną skórkę pomarańczową. Połączone produkty wymieszać łyżką, by powstało jednolite ciasto na muffiny. Blachę do pieczenia muffin wyścielić papierowymi foremkami. Do każdej foremki nalewać trochę muffinkowego, surowego jeszcze ciasta. Gdy wszystkie zagłębiania blaszki wyłożone foremkami będą już wypełnione muffinkowym ciastem wstawić blaszkę do piekarnika nagrzanego do 195 stopni i piec babeczki przez około 20 - 25 minut.
Muffinki na soku przecierowym
W osobnej misce wymieszane produkty sypkie oraz ostudzona rozpuszczona margaryna wymieszana z sokiem i jajkami w garnuszku
Muffinki na soku przecierowym
Margaryna z sokiem i jajkami przelana do proszkowanych produktów z dodatkiem skórki pomarańczowej
Muffinki na soku przecierowym
Surowe jeszcze ciasto na muffinki nalewane do papierowych foremek umieszczonych w blaszce