Sposób przygotowania:
Wytrawne muffinki z łososiem i orzechamiPrzygotowanie składników suchych
Orzechy siekamy.
Mąkę przesiewamy do miseczki, dodajemy proszek do pieczenia, sól i orzechy.
Przygotowanie składników mokrych
W drugim naczyniu łączymy składniki mokre: wbijamy i rozmącamy jajko, dodajemy mleko i olej. Mieszamy.
Składniki mokre i suche łączymy ze sobą, delikatnie mieszając.
Dodanie łososia i sera
Łososia kroimy na kawałki. Ser gorgonzola kroimy w kostkę. Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Łososia i sery dodajemy do masy muffinkowej.
Dodanie koperku
Koperek siekamy, dodajemy do masy, dokładnie mieszamy.
Pieczenie
W foremce na muffinki układamy papilotki. Wlewamy do nich masę do 3/4 wysokości. Wierzch muffinek posypujemy suszonymi ziołami.
Muffinki pieczemy 35 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st.C.
Muffinki możemy jeść na ciepło lub na zimno (ja osobiście wolę je na zimno). Przed zjedzeniem oczywiście usuwamy papilotki ;)