AldiNonia

AldiNonia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 72]

Muffinki z chrupiącym boczkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Kolejny niedzielny poranek budzi nie tylko mrozem wszystkich domowników, ale przede wszystkim zapachem smażonego boczku i cebuli.

Muffinki z chrupiącym boczkiem

Składniki:

Muffinki z chrupiącym boczkiem

 

Sposób przygotowania:

Muffinki z chrupiącym boczkiem

ETAP 1:

Muffinki z chrupiącym boczkiem
3 plastry boczku na bok. Posłużą do dekoracji

1. Zacznij od przygotowania boczku.
2. Odłóż na bok 3 plastry a resztę boczku pokrój na drobno.

ETAP 2:

Muffinki z chrupiącym boczkiem
Cebulę zeszklić, ale nie do całkowitego zrumienienia.

3. Cebulę drobno posiekaj.
4. W rondelku rozgrzej łyżkę oleju i zeszklij cebulkę.

ETAP 3:

Muffinki z chrupiącym boczkiem
Boczek musi być smażony do wytopienia tłuszczu.

5. Gdy cebula lekko się zeszkli, dodaj pokrojony boczek.
6. Dokładnie wymieszaj, przypraw do smaku solą i pieprzem.
7. Smaż do wytopienia się tłuszczu.
8. Odstaw do wystudzenia.

ETAP 4:

Muffinki z chrupiącym boczkiem
Składniki suche osobno. Dopiero do nich dodajemy mokre.

9. Do miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, sól i pieprz.
10 Wymieszaj i zrób dołek

ETAP 5:

Muffinki z chrupiącym boczkiem

11. W osobnej misce roztrzep jajka.
12. Dodaj pozostałe 6 łyżek oleju i maślankę.
13. Dokładnie wymieszaj łyżką.
14. Wlej do miski z suchymi składnikami.

ETAP 6:

Muffinki z chrupiącym boczkiem

15. Wymieszaj wszystko ze sobą i dodaj przestudzony boczek z cebulką i ponownie wymieszaj.

ETAP 7:

Muffinki z chrupiącym boczkiem

16. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza.
17. Przygotuj formę do muffinek i wyłóż ją papilotkami - papierowymi lub silikonowymi.
18. Pozostałe 3 paski boczku pokrój na 4 kawałki każdy - łącznie 12 kawałków.
19. Nakładaj ciasto do papilotek, a następnie na wierzchu układaj plasterki boczku.
20. Piecz 20 min, aż będą złoto - brązowe.

Smacznego:)