Mysiunia

Mysiunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1806]

Ostre babeczki z pokrzywowym kremem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Oryginalna przekąska - dobra na nadchodzącą majówkę :)

Ostre babeczki z pokrzywowym kremem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Ostre babeczki z pokrzywowym kremem

 

 

  • Krem pokrzywowy:
  • 5 jajek
  • 40 sztuk młodych pokrzyw
  • 1 cebula
  • 2 łyżki majonezu
  • korzeń chrzan
  • sól
  • Pieprz czarny mielony

Sposób przygotowania:

Ostre babeczki z pokrzywowym kremem
Babeczki:

Mąkę siekamy razem z miękkim masłem i solą, następnie dodajemy jajko i jogurt - zagniatamy ciasto, które na 20-30 minut wkładamy do zamrażalnika. Ciasto cienko wałkujemy, wykładamy nim foremki na babeczki i pieczemy je do 20 minut w temp 170*. Z podanej porcji wychodzi 25-30 babeczek (w zależności od foremek).



Krem:

Do malaksera wkładamy ugotowane na twardo jajka, cebulę, 2 łyżki świeżo starego chrzanu, sparzone pokrzywy i majonez - miksujemy na jednolitą masę. krem doprawiamy do smaku solą i pieprzem.



Przygotowany krem nakładamy do babeczek - smaczna i zdrowa przekąska gotowa.
Ostre babeczki z pokrzywowym kremem
Na stolnicy wysypujemy mąkę, dajemy zimne masło, jajko, jogurt oraz sól
Ostre babeczki z pokrzywowym kremem
Przygotowujemy wszystkie potrzebne składniki...
Ostre babeczki z pokrzywowym kremem
Całość miksujemy na jednolity krem, doprawiamy do smaku z solą i pieprzem