SUPERPRZEPIS

Drożdżówki z rabarbarem i kruszonką

  • Ania321
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 1
Drożdżówki z rabarbarem i kruszonką Więcej zdjęć (5)

Rabarbar, i ciasto drożdżowe idealnie się ze sobą komponują, a dodatkowo posypane kruszoną smakują pysznie.

Składniki:

Drożdżówki z rabarbarem i kruszonką

 

 

  • Kruszonka:
  • 50 gram masła
  • 4 łyżki cukru brązowego
  • 6 łyżek mąki

Sposób przygotowania:

Drożdżówki z rabarbarem i kruszonką
Do miski kruszymy drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru oraz ciepłe mleko. Dokładnie mieszamy, aż drożdże się rozpuszczą, a następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce.

Do rozczynu dodajemy mąkę, cukier brązowy, jajka ogrzane do temperatury pokojowej oraz wiórki kokosowe. Zagniatamy ciasto. Następnie dodajemy roztopione masło i znów zagniatamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na minimum godzinę, aż ciasto podwoi swoją objętość.

W tym czasie przygotowujemy kruszonkę: zimne masło siekamy nożem, dodajemy mąkę oraz cukier i krótko zagniatamy. Zawijamy w folię spożywczą i chowamy do lodówki.

Rabarbar myjemy, osuszamy i kroimy w plasterki.

Z wyrośniętego ciasta formujemy 8 kulek. Układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Spłaszczamy, robimy na środku wgłębienie dnem kubka i układamy w nim rabarbar, dociskając go do dna. Posypujemy kruszonką.

Pieczemy przez około 20 minut w temperaturze 180 stopni. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem. 
Drożdżówki z rabarbarem i kruszonką
Do miski kruszymy drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru oraz ciepłe mleko.
Drożdżówki z rabarbarem i kruszonką
Rabarbar myjemy, osuszamy i kroimy w plasterki.
Drożdżówki z rabarbarem i kruszonką
Do rozczynu dodajemy mąkę, cukier brązowy, jajka ogrzane do temperatury pokojowej oraz wiórki kokosowe.
Drożdżówki z rabarbarem i kruszonką
Spłaszczamy, robimy na środku wgłębienie dnem kubka i układamy w nim rabarbar, dociskając go do dna. Posypujemy kruszonką.