Sposób przygotowania:
Drożdżówki z rabarbarem i kruszonką
Do miski kruszymy drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru oraz ciepłe mleko. Dokładnie mieszamy, aż drożdże się rozpuszczą, a następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce.
Do rozczynu dodajemy mąkę, cukier brązowy, jajka ogrzane do temperatury pokojowej oraz wiórki kokosowe. Zagniatamy ciasto. Następnie dodajemy roztopione masło i znów zagniatamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na minimum godzinę, aż ciasto podwoi swoją objętość.
W tym czasie przygotowujemy kruszonkę: zimne masło siekamy nożem, dodajemy mąkę oraz cukier i krótko zagniatamy. Zawijamy w folię spożywczą i chowamy do lodówki.
Rabarbar myjemy, osuszamy i kroimy w plasterki.
Z wyrośniętego ciasta formujemy 8 kulek. Układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Spłaszczamy, robimy na środku wgłębienie dnem kubka i układamy w nim rabarbar, dociskając go do dna. Posypujemy kruszonką.
Pieczemy przez około 20 minut w temperaturze 180 stopni. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
Do rozczynu dodajemy mąkę, cukier brązowy, jajka ogrzane do temperatury pokojowej oraz wiórki kokosowe. Zagniatamy ciasto. Następnie dodajemy roztopione masło i znów zagniatamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na minimum godzinę, aż ciasto podwoi swoją objętość.
W tym czasie przygotowujemy kruszonkę: zimne masło siekamy nożem, dodajemy mąkę oraz cukier i krótko zagniatamy. Zawijamy w folię spożywczą i chowamy do lodówki.
Rabarbar myjemy, osuszamy i kroimy w plasterki.
Z wyrośniętego ciasta formujemy 8 kulek. Układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Spłaszczamy, robimy na środku wgłębienie dnem kubka i układamy w nim rabarbar, dociskając go do dna. Posypujemy kruszonką.
Pieczemy przez około 20 minut w temperaturze 180 stopni. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.