mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Muffiny bananowe z czekoladą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Babeczki długo zachowują świeżość, są mięciutkie, wilgotne od bananów, po prostu pyszne :)

Muffiny bananowe z czekoladą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Muffiny bananowe z czekoladą

 

  • 280 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • 90 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 duże jajko
  • 50 ml mleka
  • 75 g masła, roztopionego i ostudzonego
  • 2 duże dojrzałe banany (450 g)
  • 50 g grubo pokrojonej gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania:

Muffiny bananowe z czekoladą
Do jednej miski wsypuję sypkie składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sodę i szczyptę soli. W drugiej misce rozgniatam obrane ze skóry banany, dodaję cukier, cukier waniliowy, wbijam jajko, wlewam mleko i roztopione masło, roztrzepuję widelcem, aż składniki dokładnie się połączą. Suche składniki łączę z mokrymi, mieszam za pomocą widelca tylko do połączenia składników. Na koniec wsypuję czekoladę pokrojoną na małe kawałeczki. Masę wykładam do papilotek rozłożonych w formie na muffinki. Piekę w piekarniku nagrzanym do temperatury 180*C przez ok. 25 minut.
Muffiny bananowe z czekoladą
W jednej misce mieszam mokre składniki, a w drugiej suche
Muffiny bananowe z czekoladą
Formę na muffiny wykładam papierowymi papilotkami
Muffiny bananowe z czekoladą
Do ciasta dodaję na koniec pokrojoną czekoladę
Muffiny bananowe z czekoladą
Do papilotek nakładam ciasto bananowe z czekoladą