MysiaZuzia

MysiaZuzia

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 218]

Muffiny bananowe z mąki orkiszowej

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Proste muffiny bananowe bez dodatku cukru, mleka i jaj.

Muffiny bananowe z mąki orkiszowej Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Muffiny bananowe z mąki orkiszowej

 

  • 2 filiżanki mąki orkiszowej
  • pół filiżanki oleju roślinnego
  • pół łyżeeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 filiżanki mleka owsianego
  • 1,5 banana

Sposób przygotowania:

Muffiny bananowe z mąki orkiszowej
Pół banana miksujemy z mlekiem owsianym na gładką masę. Jeśli chcemy, żeby muffinki były słodsze, to dodajemy 2 daktyle lub łyżkę cukru trzcinowego. Mąkę orkiszową przesiewamy i dodajemy pół łyżeczki proszku do pieczenia. Mieszamy i dolewamy pół filiżanki oleju roślinnego na przykład słonecznikowego. Do tego dodajemy zmiksowanego banana z mlekiem i wyrabiamy mikserem na gładką masę. Pozostałe półtora banana kroimy na drobne kawałki i dodajemy do masy, zostawiając trochę do dekoracji. Wypełniamy masą papilotki do muffinków, dekorujemy kawałkami bananów i pieczemy w nagrzanym piekarniku przez około 15 minut.
Muffiny bananowe z mąki orkiszowej
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i łączymy z olejem
Muffiny bananowe z mąki orkiszowej
Pół banana ucieramy z mlekiem owsianym na gładką masę
Muffiny bananowe z mąki orkiszowej
Do ciasta dodajemy pokrojone na kawałki banany
Muffiny bananowe z mąki orkiszowej
Foremki wypełniamy masą i dekorujemy bananami