Edward mistrz kuchni

Edward mistrz kuchni

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 133]

muffiny bananowe z makiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

przepis powstał pod wpływem chwili z tego co akurat było pod ręką

muffiny bananowe z makiem

Składniki:

muffiny bananowe z makiem

 

  • 2 banany,
  • 250 g jogurtu bananowego,
  • 250 g mąki,
  • 50 g cukru białego,
  • 50g cukru brązowego,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 80 ml oleju,
  • spora garść maku,
  • 1 jajko.

Sposób przygotowania:

muffiny bananowe z makiem
Banany kroimy w kostkę (można je też skropić sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały).

Składniki suche i mokre rozdzielamy do 2 naczyń następnie dolewamy składniki suche do mokrych, dokładnie mieszamy, na końcu dodajemy banany

Formę do muffinek wykładamy papilotkami, wlewamy masę tradycyjnie do 3/4 wysokości.

Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180-200 stopni do suchego patyczka (30-40 minut)

Ozdabiamy płatkami migdałowymi