nogawkuchni

nogawkuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 403]

Muffiny marmurkowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Proste i szybkie do przygotowania muffinki, dwukolorowe, puszyste babeczki, mięciutkie waniliowo - kakaowe muffiny.

Muffiny marmurkowe Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Muffiny marmurkowe

 

  • 250g mąki
  • 125g cukru
  • 8g cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200ml mleka
  • 80ml oleju
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki gorzkiego kakao
  • aromat arakowy

Sposób przygotowania:

Muffiny marmurkowe
W jednej misce wymieszać razem produkty sypkie (mąkę, biały cukier i proszek do pieczenia), a w drugiej misce połączyć razem produkty płynne (mleko, olej i jajka). Przelać wymieszane razem produkty płynne do zmieszanych razem produktów sypkich i wszystko razem wymieszać, by powstała jednolita masa. Powstałe, wymieszane surowe jeszcze ciasto podzielić na pół, rozdzielić na dwie części. Do jednej części surowego jeszcze ciasta dodać cukier waniliowy, a do drugiej części dodać kakao i kilka kropli aromatu arakowego. Blaszkę do pieczenia muffin wyłożyć papierowymi foremkami. Do każdej foremki nalewać na zmianę trochę jasnego waniliowego ciasta i po trochu kakaowego ciasta. Blaszkę wyścieloną papierowymi foremkami wypełnionymi surowym jeszcze dwukolorowym ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do180 stopni i piec babeczki przez 25 - 30 minut.
Muffiny marmurkowe
W osobnej misce zmieszane składniki sypkie,a w osobnej misce wymieszane razem składniki płynne.
Muffiny marmurkowe
Surowe ciasto podzielone na pół i jedna część ciasta zmieszana z cukrem waniliowym,a druga część wymieszana z kakao i aromatem arakowym.
Muffiny marmurkowe
Blaszka wyłożona papierowymi foremkami z przelanym do foremek surowym jeszcze ciastem tuż przed wstawieniem do piekarnika.