Sarenka

Sarenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Pyszne, wilgotne muffiny marmurkowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Łaciate babeczki z lekko brzoskwiniową nutą, za sprawą dodatku maślanki smakowej - szczerze polecam.

Pyszne, wilgotne muffiny marmurkowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pyszne, wilgotne muffiny marmurkowe

 

  • mąka pszenna - 3 szklanki,
  • cukier - 1,5 szklanki,
  • jaja - 4,
  • mleko - 0,5 szklanki,
  • maślanka brzoskwiniowa - 1,5 szklanki,
  • olej - 14 łyżek,
  • szczypta soli,
  • proszek do pieczenia - 2 łyżki,
  • cukier z wanilinowy - opakowanie 16g,
  • ekstrakt z wanilii - kilka kropel,
  • kakao - 4 łyżki,
  • papilotki na muffiny.

 

Sposób przygotowania:

Pyszne, wilgotne muffiny marmurkowe
Do jednej miski wsypujemy wszystkie suche składniki poza kakao tj.: mąka, proszek do pieczenia, sól, cukier i cukier waniliowy i mieszamy. Do drugiej miski wlewamy wszystkie mokre składniki tj.: mleko, jaja, olej, maślanka, ekstrakt waniliowy, mieszamy. Łączymy zawartość obu naczyń i krótko mieszamy, tylko do połączenia się składników. Powstałą masę dzielimy na 2 równe części, do jednej dodajemy kakao i mieszamy. Formę do muffinek wykładamy papilotkami, do których nakładamy na przemian masę ciemną i jasną. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez 20 minut w 190-200 stopniach. Po upieczeniu studzimy.
Pyszne, wilgotne muffiny marmurkowe
Do jednej miski wsypujemy składniki suche, do drugiej mokre
Pyszne, wilgotne muffiny marmurkowe
Powstałą masę dzielimy na 2 części, do jednej dodajemy kakao i mieszamy
Pyszne, wilgotne muffiny marmurkowe
Formę do muffinek wykładamy papilotkami, do których nakładamy na przemian masę ciemną i jasną.
Pyszne, wilgotne muffiny marmurkowe
Pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez 20 minut w 190-200 stopniach. Po upieczeniu studzimy.