Ania Hosz

Ania Hosz

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 198]

Muffiny mocno pomarańczowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Pomarańczowe muffiny, które zwróciły moją uwagę ze względu na wykorzystanie całej pomarańczy.

Muffiny mocno pomarańczowe Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Muffiny mocno pomarańczowe

 

  • 1 szt- pomarańcza,
  • 1 szklanka- cukier,
  • 2 szt- jaja,
  • 125g – masło miękkie,
  • 1 i ½ szklanki- mąka,
  • 1 łyżeczka – proszek do pieczenia,
  • ½ łyżeczki – soda,
  • szczypta soli,
  • czekolada, kolorowe cukierki do dekoracji.

 

Sposób przygotowania:

Muffiny mocno pomarańczowe
Pomarańczę wyszorować szczoteczką i sparzyć. Pokroić w grube kawałki i zmiksować z cukrem. Do masy pomarańczowej wbić dwa jajka i miksować ponownie aż masa będzie puszysta. Po kilku minutach dołożyć miękkie masło- musi być bardzo miękkie, żeby masa się nie zwarzyła – miksować po raz kolejny. Mąkę wymieszać z szczyptą soli oraz sodą i proszkiem a potem połączyć z mokrymi składnikami. Napełnić masą foremki ( około 11-12 szt) i piec w temperaturze 180 stopni ca. 30 minut. Ostudzić i wyjąć z foremek. Udekorować według uznania- ja wykorzystałam roztopioną czekoladę i kolorowe cukierki.
Muffiny mocno pomarańczowe
Wyszorowaną i sparzoną pomarańczę pokroić w grube kawałki.
Muffiny mocno pomarańczowe
Do pomarańczowej masy wbić dwa jajka i zmiksować.
Muffiny mocno pomarańczowe
Napełnić masą 11 albo 12 dużych foremek.