Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Muffiny pomidorowe z serem i szynką

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
  • KALORIE: 150
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Muffiny są pyszne, mięciutkie i przyjemnie pomidorowe. Dodam jeszcze, że długo pozostają świeże i sprawdzą się przy każdej okazji.

Muffiny pomidorowe z serem i szynką  Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Muffiny pomidorowe z serem i szynką

8 sztuk:

  • 150 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka bazylii (płaska)
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1/4-1/3 łyżeczki chilli w proszku
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 jajko
  • 130 ml soku pomidorowego
  • 70 ml oleju

Dodatkowo:

  • 100 g szynki
  • 20 g żółtego sera

Wierzch:

  • żółty ser do posypania

Sposób przygotowania:

Muffiny pomidorowe z serem i szynką

Masa:

Muffiny pomidorowe z serem i szynką
Masa nie powinna być mocno gęsta, a lekko lejąca się.

W pierwszej misce należy wymieszać składniki suche, czyli mąkę, przyprawy, sodę i proszek do pieczenia, w drugiej składniki mokre - jajko, sok pomidorowy oraz olej.

Następnie wymieszać zawartości obu misek.
(Miksować lub wymieszać łyżką jedynie do połączenia się składników.)

Na końcu do ciasta wmieszać szynkę pokrojoną w kostkę oraz ser starty na średnich oczkach tarki.

Przed pieczeniem:

Muffiny pomidorowe z serem i szynką
Muffiny należy porządnie posypać dodatkową porcją sera.

Specjalną formę do muffinek należy wysłać papierowymi papilotkami, a następie wypełnić ciastem (do 3/4 wysokości papilotek).

Całość obficie posypać startym serem.

Pieczenie:

Muffiny pomidorowe z serem i szynką
Gotowe muffiny przechowywać pod przykryciem.

Muffiny należy piec w uprzednio rozgrzanym piekarniku przez 20-25 minut (do tzw. "suchego patyczka") w 180 stopniach.

Następnie babeczki wyjąć z blachy i pozostawić do ostygnięcia.


Tagi:

przystawki