Sposób przygotowania:
Muffiny pomidorowe z serem i szynkąMasa:
W pierwszej misce należy wymieszać składniki suche, czyli mąkę, przyprawy, sodę i proszek do pieczenia, w drugiej składniki mokre - jajko, sok pomidorowy oraz olej.
Następnie wymieszać zawartości obu misek.
(Miksować lub wymieszać łyżką jedynie do połączenia się składników.)
Na końcu do ciasta wmieszać szynkę pokrojoną w kostkę oraz ser starty na średnich oczkach tarki.
Przed pieczeniem:
Specjalną formę do muffinek należy wysłać papierowymi papilotkami, a następie wypełnić ciastem (do 3/4 wysokości papilotek).
Całość obficie posypać startym serem.
Pieczenie:
Muffiny należy piec w uprzednio rozgrzanym piekarniku przez 20-25 minut (do tzw. "suchego patyczka") w 180 stopniach.
Następnie babeczki wyjąć z blachy i pozostawić do ostygnięcia.
gusia1000