Triss

Triss

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1109]

Śniadaniowe muffiny jajeczne

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Prosty i smaczny sposób na podanie jajek, gdy znudziła nam się np. jajecznica. Dodatkowo przyozdobione ziołami będą apetyczną potrawą na każdym stole, nie tylko w okresie świątecznym.

Śniadaniowe muffiny jajeczne Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Śniadaniowe muffiny jajeczne

 

  • 4 duże jajka
  • ¼ cebuli
  • 2 łyżki szczypiorku/pietruszki
  • 2 łyżki śmietanki/mleka
  • 3 pieczarki
  • 2 plasterki szynki
  • 2 plastry sera żółtego
  • ¼ papryki czerwonej
  • 6 małych plastrów wędzonego boczku
  • Sól
  • Pieprz

 

Sposób przygotowania:

Śniadaniowe muffiny jajeczne
Plastry boczku podsmażyć na grillowej patelni, tak aby pozostał elastyczny. Jedną pieczarkę pokroić na grube plastry (6), a pozostałe drobniej. Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć razem z pieczarkami na maśle. Paprykę, szynkę i ser pokroić w drobną kosteczkę. W misce ubić jajka z dodatkiem śmietanki, soli i pieprzu. Dodać pieczarki z cebulą, paprykę i szczypiorek. Foremki do muffinek wyłożyć przygotowanymi plastrami boczku, następnie wylać masę jajeczną. Piec ok. 20 min. w temp. 200st. C. 
Śniadaniowe muffiny jajeczne
Wymieszać ze sobą składniki - pieczarki, szynkę, ser, cebulę i paprykę.
Śniadaniowe muffiny jajeczne
Do foremki na muffinki ułożyć podsmażony boczek.
Śniadaniowe muffiny jajeczne
Ułożyć farsz w foremkach i zalać masą jajeczną.
Śniadaniowe muffiny jajeczne
Ułożyć na wierzchu po plastrze pieczarki.