Siedlce

Siedlce

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 414]

muffiny z boczkiem i cebulą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

muffiny z boczkiem i cebulką

muffiny z boczkiem i cebulą

Składniki:

muffiny z boczkiem i cebulą

 

  • 200 g boczku bez skóry
  • 2 średnie cebule
  • 2 szklanki mąki
  • pół szklanki oleju
  • szklanka kefiru
  • 1 całe jajo
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki pieprzu

Sposób przygotowania:

muffiny z boczkiem i cebulą
boczek kroimy w grubą kostkę. Cebulę obieramy i również kroimy w kostkę. Podsmażamy na patelni. Do jednej miski głębokiej wsypujemy dwie szklanki mąki, proszek do pieczenia, sól oraz pieprz. Mieszamy suche składniki. W drugiej misce łączymy ze sobą szklankę kefiru, pół szklanki oleju, wbijamy jedno całe jajo i dokładnie ze sobą mieszamy - najlepiej trzepaczką. Następnei do mokrych składnikow dodajemy podsmażony boczek z cebulą - mieszamy. Do suchych składników przelewamy mokre , mieszając niekoniecznie dokładnie. Muffiny powinny zawierać grudki mączne. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Formy na muffiny smarujemy troszkę olejem, napełniamy je do 3/4 wysokości i pieczemy ok 35 minut. Najlepiej sprawdzić czy są już dobre suchym patyczkiem. Polecam muffiny z chłodnikiem