Siedlce

Siedlce

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 414]

Muffiny z chili

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Ostre muffiny z chilli - pyszne

Muffiny z chili

Składniki:

Muffiny z chili

 

  • 2 szklanki mąki
  • pół szklanki oleju
  • szklanka jogurtu naturalnego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • pół łyżeczki pieprzu
  • pół łyżeczki chili
  • 1 jajo
  • bazylia

Sposób przygotowania:

Muffiny z chili
Dwie szklanki mąki wsypujemy do miski. Dodajemy do niej również dwie łyżeczki proszku do pieczenia,wsypujemy łyżeczkę bazylii, dodajemy pieprz, sól, przyprawę chili i mieszamy dokładnie. Do drugiej miski wlewamy szklankę jogurtu naturalnego, pół szklanki oleju, wbijamy jedno jajo i mieszamy dokładnie płyny. Do suchych składników przelewamy mokre . Mieszamy wszystkie produktu razem, lecz nie musimy mieszać ich dokładnie , na jednolitą masę. Mogą nawet być grudki mączne. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Formy na muffiny smarujemy olejem żeby ciasto nie przystało do blaszki. Ciasto muffinowe wylewamy do foremek do 3/4 wysokości. Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok 30-35 minut. Najlepiej sprawdzić czy są już upieczone patyczkiem suchym lub wykałaczką. Najlepiej smakują na ciepło;)