AniaHania

AniaHania

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 131]

Muffiny z jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszne muffiny z kawałkami jabłek. Z dodatkiem cynamonu, rodzynek i wanilii. Wilgotne w środku. Prosto i smacznie.

Muffiny z jabłkami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Muffiny z jabłkami

 

  • 2 jabłka
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 szklanki mąki
  • szklanka mleka
  • niepełna szklanka cukru
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżka octu winnego
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • rodzynki i cukier trzcinowy do posypania

Sposób przygotowania:

Muffiny z jabłkami
Jabłka umyłam, obrałam, pokroiłam w ćwiartki. Usunęłam gniazda nasienne i pokroiłam w kostkę. Wymieszałam z cynamonem i z sokiem z cytryny.

Mąkę przesiałam do miski, wsypałam cukier, sodę i wymieszałam. Następnie wlałam mleko, olej, ocet winny oraz ekstrakt z wanilii i połączyłam wszystkie składniki łyżką. Dodałam jabłka i znowu razem wymieszałam. Ciasto wyłożyłam do formy na muffiny.

Posypałam rodzynkami i cukrem trzcinowym. Piekłam 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. 
Muffiny z jabłkami
Wspaniałe na szybki deser. Idealne do kawy. Muffiny z jabłkami