sofieta

sofieta

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 96]

Drożdżowe, zawijane muffiny z jabłkami i cynamonem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Niedzielne, leniwe śniadanie, jest czymś, czego nie umiem sobie odmówić. Nie musi być strasznie “wypasione”, wystarczy moje ulubione cappuccino i słodki dodatek, np. drożdżowe muffinki.

Drożdżowe, zawijane muffiny z jabłkami i cynamonem

Składniki:

Drożdżowe, zawijane muffiny z jabłkami i cynamonem

na ciasto

na nadzienie

  • nadzienie
  • 2 średniej wielkości jabłka
  • 1 czubata łyżka cynamonu
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 40g masła
  • 1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • sok z cytryny do skropienia jabłek
  • brązowy cukier do posypania/1 jajko i 1 łyżka mleka do posmarowania ciasta

 

  • masło i mąka do formy lub papilotki na muffinki

Sposób przygotowania:

Drożdżowe, zawijane muffiny z jabłkami i cynamonem

przygotowanie ciasta

Drożdżowe, zawijane muffiny z jabłkami i cynamonem
Wyrosniete ciasto odgazowujemy i skladamy jak koperte.

Świeże drożdże rozpuszczamy w pół szklanki ciepłego mleka. Dodajemy jedną łyżeczkę mąki, pół łyżeczki cukru i dokładnie mieszamy. Zakrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aż podrosną. Suche drożdże dodajemy bezpośrednio do mąki i nie przygotowujemy zaczynu.

Do pozostalej mąki, mleka, cukru, oraz jajka dodajemy podrośnięty zaczyn. Mieszamy składniki, zagniatamy ciasto, dodajemy rozpuszczone i lekko ostygnięte masło. Wyrabiamy miękkie, elastyczne i gładkie ciasto.

Z ciasta formujemy kulę, wkładamy ją do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 1h, (ciasto powinno podwoić swoją objętość). Wyrośniete ciasto krótko zagniatamy, składamy jak kopertę w celu odgazowania.

przygotowanie nadzienia

Drożdżowe, zawijane muffiny z jabłkami i cynamonem
do rozpuszczonego masla dodajemy cynamon i cukier.

Pod koniec wyrastania ciasta przygotowujemy nadzienie.

Jabłka myjemy, obieramy ze skórki i trzemy na dużych oczkach tarki. Skrapiamy sokiem z cytryny, odciskamy na sitku. Odciśnięte jabłka mieszamy z mąką ziemniaczaną.

Masło rozpuszczamy, dodajemy cynamon i cukier. Mieszamy.

ETAP 3:

Drożdżowe, zawijane muffiny z jabłkami i cynamonem
na rozwalkowanym placku rozsmarowujemy cynamonowe maslo.

Wyrośnięte ciasto krótko zagniatamy, składamy jak kopertę i wałkujemy na dość cienki placek o wymiarach około 30x40 cm.

Powierzchnię placka smarujemy cynamonowym masłem ( użyłam pędzelka), a następnie nakładamy odciśnięte jabłko. Wyrównujemy.

ETAP 4:

Drożdżowe, zawijane muffiny z jabłkami i cynamonem
rolon tniemy na 3,5 centymetrowe kawalki.

Ciasto zwijamy w rulon, wzdłuż dłuższego boku. Rulon ciasta kroimy na 3,5 centymetrowe kawałki.

Do cięcia idealnie nadaje się woskowana nic dentystyczna.

Tak przygotowane muffinki wkładamy do papilotek( u mnie papilotki to kwadraty 11 x11 cm, wycięte z papieru do pieczenia)

ETAP 5:

Drożdżowe, zawijane muffiny z jabłkami i cynamonem
blueczki smarujemy mlekiem z rozmaconym jajkiem i posypujemy brzowym cukrem

Piekarnik rozgrzewamy do 180 st.C.

Każdą muffinkę smarujemy jajkiem roztrzepanym z mlekiem i posypujemy brązowym cukrem. Odstawiamy na 20 minut do napuszenia.

Pieczemy przez 20/22 minuty, aż muffinki będą rumiane. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy na kratce.