Sposób przygotowania:
Drożdżowe, zawijane muffiny z jabłkami i cynamonemprzygotowanie ciasta
Świeże drożdże rozpuszczamy w pół szklanki ciepłego mleka. Dodajemy jedną łyżeczkę mąki, pół łyżeczki cukru i dokładnie mieszamy. Zakrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aż podrosną. Suche drożdże dodajemy bezpośrednio do mąki i nie przygotowujemy zaczynu.
Do pozostalej mąki, mleka, cukru, oraz jajka dodajemy podrośnięty zaczyn. Mieszamy składniki, zagniatamy ciasto, dodajemy rozpuszczone i lekko ostygnięte masło. Wyrabiamy miękkie, elastyczne i gładkie ciasto.
Z ciasta formujemy kulę, wkładamy ją do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 1h, (ciasto powinno podwoić swoją objętość). Wyrośniete ciasto krótko zagniatamy, składamy jak kopertę w celu odgazowania.
przygotowanie nadzienia
Pod koniec wyrastania ciasta przygotowujemy nadzienie.
Jabłka myjemy, obieramy ze skórki i trzemy na dużych oczkach tarki. Skrapiamy sokiem z cytryny, odciskamy na sitku. Odciśnięte jabłka mieszamy z mąką ziemniaczaną.
Masło rozpuszczamy, dodajemy cynamon i cukier. Mieszamy.
ETAP 3:
Wyrośnięte ciasto krótko zagniatamy, składamy jak kopertę i wałkujemy na dość cienki placek o wymiarach około 30x40 cm.
Powierzchnię placka smarujemy cynamonowym masłem ( użyłam pędzelka), a następnie nakładamy odciśnięte jabłko. Wyrównujemy.
ETAP 4:
Ciasto zwijamy w rulon, wzdłuż dłuższego boku. Rulon ciasta kroimy na 3,5 centymetrowe kawałki.
Do cięcia idealnie nadaje się woskowana nic dentystyczna.
Tak przygotowane muffinki wkładamy do papilotek( u mnie papilotki to kwadraty 11 x11 cm, wycięte z papieru do pieczenia)
ETAP 5:
Piekarnik rozgrzewamy do 180 st.C.
Każdą muffinkę smarujemy jajkiem roztrzepanym z mlekiem i posypujemy brązowym cukrem. Odstawiamy na 20 minut do napuszenia.
Pieczemy przez 20/22 minuty, aż muffinki będą rumiane. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy na kratce.
Marika-
Magdalena88