zbysiowa

zbysiowa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 725]

Muffiny z masłem orzechowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 14
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Przepyszne muffiny bananowe z nadzieniem z masła orzechowego. Smaki doskonale ze sobą współgrają. Polecam do popołudniowej kawy, lub na drugie śniadanie.

Muffiny z masłem orzechowym Więcej zdjęć (8)

Składniki:

Muffiny z masłem orzechowym

 

  • 1 i ½ szklanki mąki
  • ½ szklanki cukru
  • pełna łyżeczka proszku do pieczenia
  • pełna łyżeczka przyprawy Deluxe z imbirem i skórką pomarańczową
  • 2 banany
  • szklanka mleka (250 ml)
  • 1 jajko
  • 10 dag roztopionej margaryny lub olej
  • masło orzechowe
  • czekolada mleczna lub gorzka
  • kolorowa posypka

Sposób przygotowania:

Muffiny z masłem orzechowym
Do miski przesiewam sypkie składniki ( mąkę, proszek do pieczenia) dodaję cukier i przyprawę z imbirem i mieszam razem.

Banany obieram i rozgniatam, wystarczy widelcem.

Do miski z sypkimi składnikami dodaję banany, płynną margarynę (zimną) mleko i jajko, całość mieszam łyżką, bez miksowania!

Wykładam po łyżce ciasta, do przygotowanych foremek, nakładam łyżeczkę masła orzechowego i znowu nakładam na wierzch łyżkę ciasta.

Muffiny piekę około 35 – 40 minut w 185 st C

Na gorących układam po pół kosteczki czekolady i posypuję kolorowymi posypkami.

Układam na kratce i pozostawiam do wystudzenia.
Muffiny z masłem orzechowym
margarynę rozpuszczam i odkładam do wystudzenia
Muffiny z masłem orzechowym
potrzebne składniki do przygotowania muffin
Muffiny z masłem orzechowym
Do miski z sypkimi składnikami dodaję banany, płynną margarynę
Muffiny z masłem orzechowym
Wykładam po łyżce ciasta, do przygotowanych foremek
Muffiny z masłem orzechowym
nakładam łyżeczkę masła orzechowego
Muffiny z masłem orzechowym
nakładam na wierzch łyżkę ciasta.
Muffiny z masłem orzechowym
Układam na kratce i pozostawiam do wystudzenia.