Sposób przygotowania:
Jarskie flaczki z boczniaków
Boczniaki szybko i ostrożnie opłukać pod bieżącą wodą, aby nie nasiąkły wodą i układając blaszkami do dołu osuszyć, a następnie pokroić na kawałki.
Cebulę obrać, opłukać i pokroić w piórka. Seler, marchewkę i pietruszkę obrać, opłukać i pokroić w słupki.
Na patelni rozgrzać olej, wrzucić boczniaki i podsmażyć. Przełożyć do garnka, zalać bulionem warzywnym i gotować na wolnym ogniu.
Na patelnię, na której smażyły się grzyby włożyć cebulę i usmażyć na złoto. Dodać marchewkę, pietruszkę, seler, przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę podsmażyć. Całość dodać do gotujących się grzybów. Wrzucić liść laurowy i ziele angielskie, obie papryki, majeranek, sól i pieprz. Gotować na wolnym ogniu 20-30 minut.
Jeśli zupa jest zbyt gęsta dolać dodatkową porcję bulionu lub wody, ponownie doprawić do smaku i podawać.
Cebulę obrać, opłukać i pokroić w piórka. Seler, marchewkę i pietruszkę obrać, opłukać i pokroić w słupki.
Na patelni rozgrzać olej, wrzucić boczniaki i podsmażyć. Przełożyć do garnka, zalać bulionem warzywnym i gotować na wolnym ogniu.
Na patelnię, na której smażyły się grzyby włożyć cebulę i usmażyć na złoto. Dodać marchewkę, pietruszkę, seler, przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę podsmażyć. Całość dodać do gotujących się grzybów. Wrzucić liść laurowy i ziele angielskie, obie papryki, majeranek, sól i pieprz. Gotować na wolnym ogniu 20-30 minut.
Jeśli zupa jest zbyt gęsta dolać dodatkową porcję bulionu lub wody, ponownie doprawić do smaku i podawać.