Sposób przygotowania:
Muffiny z mozarellą i pomidorami.
Pomidory umyć i pokroić w kostkę. Opłukaną bazylię i obrany czosnek drobno posiekać. Również cebulę i mozarellę pokroić w drobną kostkę. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i sodą, dodać sól i świeżo zmielony pieprz. Bazylię, czosnek, cebulę wymieszać z suchymi składnikami. Osobno roztrzepać jajka, dodać olej, mleko i mozarellę. Dobrze wymieszać. Wsypać mieszankę z mąką i pomidory. Wszystko wymieszać, składniki powinny być wilgotne. Natłuścić blachę do muffinów lub wyłożyć papilotkami. Napełnić ciastem foremki do 2/3 wysokości i posypać posiekaną bazylią. Piec w temperaturze 180 stopni C przez 20 – 25 min na złoto brązowy kolor. Wyjąć z piekarnika i zostawić w formie jeszcze 5 min. potem wyjąć z formy, ostudzić lub podawać na ciepło.
Ctrnv