Ma-Gosia

Ma-Gosia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 131]

Muffiny z mozarellą i pomidorami.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Takie pikantne muffiny nadają się jako przystawka lub przekąska. Doskonale zaspokaja głód. Można je zabrać w podróż lub na piknik.

Muffiny z mozarellą i pomidorami. Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Muffiny z mozarellą i pomidorami.

 

 

 

Sposób przygotowania:

Muffiny z mozarellą i pomidorami.
Pomidory umyć i pokroić w kostkę. Opłukaną bazylię i obrany czosnek drobno posiekać. Również cebulę i mozarellę pokroić w drobną kostkę. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i sodą, dodać sól i świeżo zmielony pieprz. Bazylię, czosnek, cebulę wymieszać z suchymi składnikami. Osobno roztrzepać jajka, dodać olej, mleko i mozarellę. Dobrze wymieszać. Wsypać mieszankę z mąką i pomidory. Wszystko wymieszać, składniki powinny być wilgotne. Natłuścić blachę do muffinów lub wyłożyć papilotkami. Napełnić ciastem foremki do 2/3 wysokości i posypać posiekaną bazylią. Piec w temperaturze 180 stopni C przez 20 – 25 min na złoto brązowy kolor. Wyjąć z piekarnika i zostawić w formie jeszcze 5 min. potem wyjąć z formy, ostudzić lub podawać na ciepło.
Muffiny z mozarellą i pomidorami.
Wszystkie składniki drobno posiekać i wymieszać z mąką.
Muffiny z mozarellą i pomidorami.
Roztrzepać jajka z mlekiem, dodać pozostałe składniki i dokladnie wymieszać.
Muffiny z mozarellą i pomidorami.
Napełnić ciastem foremki do muffinów do 2/3 wysokości.
Muffiny z mozarellą i pomidorami.
Muffiny piec na złoty kolor w temperaturze 180 stopni C.