MP3-ka

MP3-ka

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 266]

Muffiny z orzechami i kajmakiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Muffiny mocno orzechowe, polane słodkim kajmakiem, posypane kawałkami orzechów. Idealne na co dzień jak i na święta

Muffiny z orzechami i kajmakiem

Składniki:

Muffiny z orzechami i kajmakiem

 

 

  • 400g masy krówkowej
  • 1 łyżka masła

Sposób przygotowania:

Muffiny z orzechami i kajmakiem
Białka ubijamy na sztywną pianę z odrobiną soli. Mąkę przesiewamy, dodajemy proszek i mieszamy. Do ubitych białek dodajemy stopniowo cały czas miksując, kolejno: żółtka, olej, cukier, mąkę, aromat. Na koniec dodajemy posiekane orzechy i delikatnie mieszamy. Masę wylewamy do foremek wyłożonych papilotkami. Pieczemy ok 20 minut w temperaturze 160-180stopni. Kajmak miksujemy z łyżką masła, i polewamy ostudzone babeczki. Posypujemy orzechami.