Sposób przygotowania:
Muffiny z serkiem mascarpone
Przygotowania do muffinek rozpoczynamy od sera. Do rondelka przekładamy mascarpone i dodajemy cukier oraz mąkę. Białko oddzielamy od żółtka i dorzucamy do rondelka. Całość dokładnie mieszamy łyżką i wstawiamy na 30 minut do zamrażarki.
Do miski przesiewamy mąkę i dodajemy żółtko, wsypujemy cukier. Następnie wsypujemy kakao i proszek do pieczenia. Dokładnie mieszamy łyżką suche składniki. Dolewamy do nich wodę, olej i dodajemy śmietanę. Ponownie całość dokładnie mieszamy za pomocą łyżki. Ciasto ma być gęste.
Formę do pieczenia muffinek wykładamy papilotkami i dajemy do nich po łyżce ciasta. Na ciasto wykładamy po łyżeczce lekko zamarzniętego sera i przykrywamy pozostałym ciastem.
Muffinki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C na ok. 25 minut. Podajemy gdy całkiem ostygną, bo serowy środek jest najbardziej gorący.
Do miski przesiewamy mąkę i dodajemy żółtko, wsypujemy cukier. Następnie wsypujemy kakao i proszek do pieczenia. Dokładnie mieszamy łyżką suche składniki. Dolewamy do nich wodę, olej i dodajemy śmietanę. Ponownie całość dokładnie mieszamy za pomocą łyżki. Ciasto ma być gęste.
Formę do pieczenia muffinek wykładamy papilotkami i dajemy do nich po łyżce ciasta. Na ciasto wykładamy po łyżeczce lekko zamarzniętego sera i przykrywamy pozostałym ciastem.
Muffinki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C na ok. 25 minut. Podajemy gdy całkiem ostygną, bo serowy środek jest najbardziej gorący.