aneta8185

aneta8185

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 517]

Muffiny z serkiem mascarpone

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Mega łatwe w przygotowaniu muffiny z aksamitnie gładkim, soczystym środkiem z delikatnego mascarpone.

Muffiny z serkiem mascarpone Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Muffiny z serkiem mascarpone

CIASTO:

  • 1 ½ szklanki mąki
  • ¾ szklanki cukru
  • ½ szklanki wody
  • 3 łyżki śmietany
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1 żółtko

SER:

  • 125 g mascarpone
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka mąki
  • 1 białko

Sposób przygotowania:

Muffiny z serkiem mascarpone
Przygotowania do muffinek rozpoczynamy od sera. Do rondelka przekładamy mascarpone i dodajemy cukier oraz mąkę. Białko oddzielamy od żółtka i dorzucamy do rondelka. Całość dokładnie mieszamy łyżką i wstawiamy na 30 minut do zamrażarki.

Do miski przesiewamy mąkę i dodajemy żółtko, wsypujemy cukier. Następnie wsypujemy kakao i proszek do pieczenia. Dokładnie mieszamy łyżką suche składniki. Dolewamy do nich wodę, olej i dodajemy śmietanę. Ponownie całość dokładnie mieszamy za pomocą łyżki. Ciasto ma być gęste.

Formę do pieczenia muffinek wykładamy papilotkami i dajemy do nich po łyżce ciasta. Na ciasto wykładamy po łyżeczce lekko zamarzniętego sera i przykrywamy pozostałym ciastem.

Muffinki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C na ok. 25 minut. Podajemy gdy całkiem ostygną, bo serowy środek jest najbardziej gorący.
Muffiny z serkiem mascarpone
W rondelku mieszamy mascarpone z cukrem, mąką i białkiem.
Muffiny z serkiem mascarpone
Do miski wsypujemy mąkę, cukier, dodajemy żółtko orza kakao i proszek.
Muffiny z serkiem mascarpone
Do wymieszanych suchych składników wlewamy wodę i olej.
Muffiny z serkiem mascarpone
Dodajemy śmietanę i całość mieszamy na jednolite ciasto.
Muffiny z serkiem mascarpone
Do papilotek wkładamy po łyżce ciasta.
Muffiny z serkiem mascarpone
Na ciasto wykładamy po łyżeczce sera i przykrywamy pozostałym ciastem.