zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2422]

Mufinki z czeloladą i chrupkami

  • 9
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 19

Pyszne mufinki z czekoladą i chrupkami czekoladowymi muszelki.

Mufinki z czeloladą i chrupkami

Składniki:

Mufinki z czeloladą i chrupkami

 

  • 300 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 200 g cukru
  • 2 jajka
  • 180 ml mleka
  • 125 ml oliwy
  • 5 kropel aromatu waniliowego
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 3 garście chrupek czekoladowych muszelki ( mogą być kulki )

Sposób przygotowania:

Mufinki z czeloladą i chrupkami
Rozgrzać piekarnik do 190 stopni. Do miski wsypać mąkę, sodę, proszek do pieczenia i sól, wymieszać i przesiać przez sito. Do miksera wlać mleko i oliwę, wbić umyte jajka, aromat, włączyć na największe obroty i miksując dodawać cukier. Zmniejszyć obroty i dodawać po łyżce mąki, wymieszać na jednolitą masę. Ciasto wylać do miski, dodać potłuczoną czekoladę i chrupki. Wymieszać i łyżką nakładać do ułożonych na blaszce do pieczenia foremek do mufinek. Piec 20-25 minut.