KRISTOFE

KRISTOFE

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 336]

Mule ala Kristofe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Najlepsze mule, zachwyć smakiem całą rodzinę i wszystkich znajomych.

Mule ala Kristofe

Składniki:

Mule ala Kristofe

 

  • około 1 kilograma muli,
  • 130 gram łososia,
  • 4 łyżki dobrej oliwy,
  • 1 sztuka cebuli szalotki,
  • 4 sztuki ząbki czosnku,
  • 2 łyżki świeżego imbiru,
  • 250 gram pomidorów z puszki,
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego,
  • 1 sztuka ostrej papryczki,
  • pęczek pietruszki świeżej,
  • 2 szklanki białego wytrawnego wina,
  • 4 łyżki soku z cytryny,
  • sól, pieprz do smaku,
  • świeża bagietka.

Sposób przygotowania:

Mule ala Kristofe
Świeże mule dokładnie szorujemy, możemy wszystkie mule zamoczyć w posolonej wodzie, wszystkie które się otworzyły sa zepsute i należy je wyrzucić. Do dużego garnka wlewamy oliwę, wsypujemy kolejno szalotkę, czosnek,, imbir i papryczkę , doprowadzamy do zeszkliwienia. Następnie dodajemy drobno pokrojonego łososia, smażymy kilka minut, dodajemy pomidory i przecier pomidorowy oraz wino, wszystko gotujemy do chwili aż łosoś się rozpadnie na drobniutkie kawałki, pieprzymy, solimy pamiętając o tym, że mule posiadają wodę słoną i to one dodatkowo dodadzą potrawie słonawy smak. Do gotowego wywaru wsypujemy mule na kilka minut tak aby się otwarły, gotowe wykładamy do miseczki posypując świeżą pietruszką. podajemy ze świeżą bagietką, którą maczamy w sosiku. SMACZNEGO