szalonamonia

szalonamonia

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 843]

małże w białym winie wg.Moni

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

pyszne wykwintne danie na szczególne okazje

małże w białym winie wg.Moni

Składniki:

małże w białym winie wg.Moni

 

  • 1 kg małży
  • 400 gram szalotek
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • pół butelki białego, wytrawnego wina
  • 3 łyżki siekanej, zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

małże w białym winie wg.Moni
Małże ( w muszlach oczywiście) szorujemy pod bieżącą wodą. Szalotki i czosnek oczyścić i posiekać, następnie udusić na maśle, wlać wino, gdy zacznie wrzeć, dodać sól, pieprz i małże, gotować pod przykryciem około 7 minut. Mule powinny się otworzyć, zamknięte trzeba wyrzucić. Podawać posypane natką pietruszki. To proste a efektowne danie dla wybrednego podniebienia.