Sposób przygotowania:
Małże w białym winieAby przyrządzić małże w białym winie przez godzinę lub dwie mocz małże w osolonej wodzie, aby pozbyć się piasku. Następnie opłucz je pod bieżąca wodą. Pozbądź się tych, które są otwarte. Sparz pomidory i usuń skórkę i miąższ, a następnie posiekaj w drobną kostkę. Rozgrzej olej w dużym rondlu i podsmaż do miękkości cebulę na małym ogniu. Następnie dodaj czosnek i posiekane pomidory i zmaż przez kolejne 5 minut. Dodaj pietruszkę, gałkę muszkatołową, dopraw solą i pieprzem. Następnie dodaj pół szklanki wody, trochę wina, przykryj i gotuj, aż wszystkie małże się otworzą. Zdejmij pokrywkę, dodać pozostałe wino i gotuj na małym ogniu przez około 4-5 minut w celu zredukowania cieczy. Mieszaj delikatnie, inaczej małże będą wypadać z muszli. Podawaj z dobrym pieczywem. Smacznego!