Dark Chocolate

Dark Chocolate

Starszy Kucharz
[Przepisów: 49]

Małże w białym winie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Smakują bosssko! Polecam na domowe przyjęcia.

Małże w białym winie

Składniki:

Małże w białym winie

 

  • Składniki (na 4 porcje):

 

  • 1 kg małży
  • 2 duże pomidory
  • 1 mała cebula, drobno posiekana
  • 1 lub 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • około pół szklanki wina białego wina
  • świeżo starta gałka muszkatołowa
  • oliwa z oliwek do smażenia
  • pół garści liści pietruszki
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz

 

Sposób przygotowania:

Małże w białym winie

Aby przyrządzić małże w białym winie przez godzinę lub dwie mocz małże w osolonej wodzie, aby pozbyć się piasku. Następnie opłucz je pod bieżąca wodą. Pozbądź się tych, które są otwarte. Sparz pomidory i usuń skórkę i miąższ, a następnie posiekaj w drobną kostkę. Rozgrzej olej w dużym rondlu i podsmaż do miękkości cebulę na małym ogniu. Następnie dodaj czosnek i posiekane pomidory i zmaż przez kolejne 5 minut. Dodaj pietruszkę, gałkę muszkatołową, dopraw solą i pieprzem. Następnie dodaj pół szklanki wody, trochę wina, przykryj  i gotuj, aż wszystkie małże się otworzą. Zdejmij pokrywkę, dodać pozostałe wino i gotuj na małym ogniu przez około 4-5 minut w celu zredukowania cieczy. Mieszaj delikatnie, inaczej małże będą wypadać z muszli. Podawaj z dobrym pieczywem. Smacznego!