Sposób przygotowania:
Sola z frytkami po mojemu
Ziemniaki obieramy i kroimy w grubsze słupki. Wrzucamy na rozgrzany, głęboki olej. Smażymy od czasu do czasu mieszając aż będą "sypkie" i rumiane. Filety z Soli dokładnie opłukujemy, skraplamy sokiem z cytryny i lekko solimy (jeśli ktoś lubi można posypać przyprawą do ryb). Rybkę panierujemy w wymieszanej mące z bułką tartą (można też w samej mące). Kładziemy na rozgrzaną oliwę lu olej, wrzucamy na patelnię po 3 ziarenka pieprzu i ziela angielskiego oraz liście laurowe. Cebulkę kroimy w pióra solimy i dodajemy do rybki. Musimy uważać żeby cebula się nie przypaliła bo zgorzknieje. Pieczemy ryby na złoty kolor z każdej strony. Rybę podajemy z frytkami. Smacznego.