gosiek i edzia

gosiek i edzia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 228]

Murzynek 5.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Jeden z najprostszych przepisów na murzynka. Można go przełożyć każdym dżemem, a i tak będzie pyszny.

Murzynek 5.

Składniki:

Murzynek 5.

 

  • 3 szklanki mąki
  • 1,5 szklanki cukru
  • 0,5 szklanki oleju
  • 3 jajka
  • 4 łyżki kakao
  • 1 łyżka sodki
  • proszek do pieczenia
  • 2 słoiczki dżemu porzeczkowego
  • 3/4 szklanki mleka

 

Sposób przygotowania:

Murzynek 5.
Jajka utrzyj z cukrem na puszystą masę. Ciągle ubijając dodawaj dżem (zużyj tylko 1 słoiczek). Później stopniowo dodawaj mąkę, mleko, olej, proszek do pieczenia i sodkę. Zmiksuj. Ciasto wylej na natłuszczoną blachę i piecz ok 40 min. Upieczone i ostudzone ciasto przekrój na 2 części aby powstały dwa płaskie krążki. 1 z nich posmaruj 2 słoiczkiem dżemu. Przykryj 2 krążkiem.

Tagi:

jajko jajka