pycia9

pycia9

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 76]

Murzynek gruszkowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
  • KALORIE: 362
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Pyszne ciasto z zatopionymi gruszkami, jest puszyste i czekoladowe

Murzynek gruszkowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Murzynek gruszkowy

 

  • masło 1/2 kostki
  • cukier 1 1/2 szklanki
  • cukier waniliowy 1 opakowanie
  • kakao 5 łyżek
  • olej 3 łyżki
  • jajka 5 szt.
  • mąka 2 szklanki
  • proszek do pieczenia 1 łyżka
  • gruszki 5 szt.

 

Sposób przygotowania:

Murzynek gruszkowy
Masło, cukier, cukier waniliowy i kakao wymieszaj, dodaj olej i 1/3 szklanki wody. Całość rozpuść w rondelku. Poczekaj aż ostygnie. Ubij pianę z białek. Dodaj do nich masę oraz, cały czas mieszając, dodawaj kolejno po jednym żółtku i mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia. Gruszki obierz, przekrój na połówki i usuń gniazda nasienne. Ciasto przełóż do formy o śr. 26 cm. Na wierzchu ułóż, lekko wciskając owoce przekrojoną częścią do dołu. Piecz w temperaturze 180 stopni około 60 minut. Smacznego.
Murzynek gruszkowy
przygotowujemy masę według mojego przepisu
Murzynek gruszkowy
białka oddzielamy od żółtek i ubijamy pianę dodajemy do niej resztę składników
Murzynek gruszkowy
całość przelewamy do formy i dajemy gruszki ja na spód dałam papier do pieczenia
Murzynek gruszkowy
wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. przez 60 min.

Tagi:

jajko jajka