madzik323

madzik323

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 576]

Murzynek na kwaśnej śmietanie z powidłami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Wilgotne dzięki powidłom w cieście ciasto z dodatkiem kakao w pysznej polewie czekoladowej znika bardzo szybko.

Murzynek na kwaśnej śmietanie z powidłami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Murzynek na kwaśnej śmietanie z powidłami

 

  • 3 łyżki kakao
  • 1/4 kostki margaryny
  • 2 jaja
  • 200 g kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 słoiczek powideł śliwkowych
  • 1 szklanka cukru
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 opakowanie polewy czekoladowej

Sposób przygotowania:

Murzynek na kwaśnej śmietanie z powidłami
Do miski wbijamy jajka, dodajemy kwaśną śmietanę, 4 łyżki powideł, kakao i cukier, a następnie wszystko mieszamy. Na końcu dodajemy przesianą mąkę pszenną wymieszaną z sodą oraz wcześniej rozpuszczoną i przestudzoną margarynę. Składniki mieszamy aż się ładnie połączą. Korytko smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą, a następnie wlewamy ciasto. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i pieczemy przez około 40 minut. Studzimy ciasto i przekrawamy na trzy placki. Na pierwszym rozsmarowujemy połowę pozostałych powideł, przykrywamy drugim. Układamy resztę powideł i nakrywamy ostatnim. Wierzch polewamy polewą czekoladową.
Murzynek na kwaśnej śmietanie z powidłami
Mieszamy składniki ciasta aż się połączą
Murzynek na kwaśnej śmietanie z powidłami
Ciasto wlewamy do formy wysmarowanej tłuszczem
Murzynek na kwaśnej śmietanie z powidłami
Na płatach ciasta rozsmarowujemy powidła
Murzynek na kwaśnej śmietanie z powidłami
Składamy posmarowane powidłami warstwy ciasta