Nataliag339

Nataliag339

Kuchcik
[Przepisów: 4]

Murzynek przekładany dżemem z polewą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ciasto proste i smaczne, pamiętam go z dzieciństwa, a teraz jest ulubionym ciastem mojego 5-cio letniego synka

Murzynek przekładany dżemem z polewą

Składniki:

Murzynek przekładany dżemem z polewą

 

  • 4 jajka
  • 2 szklanki cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 1 kostka margaryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki kakao
  • zapach rumowy
  • dżem ulubiony ( u mnie truskawkowy)

Sposób przygotowania:

Murzynek przekładany dżemem z polewą
1/2 szklanki wody, 2 szklanki cukru, kostkę margaryny i 4 łyżki kakao zagotować często mieszając. Po ostudzeniu masy odlać z niej 1/2 szklanki na polewę. Następnie do zupełnie zimnej masy wsypać 2 szklanki mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, wbić 4 żółtka, wlać zapach rumowy i wszystko dokładnie zmiksować na gładką masę. Na koniec dodać pianę z ubitych białek i wszystko delikatnie wymieszać. wylać na posmarowaną i posypaną bułką tartą blachę ( można użyć papieru) i piec ok. 55 minut w temperaturze 180 stopni. Po wystudzeniu przekroić na dwie części i posmarować dżemem, a wierzch polać polewą.

Tagi:

jajko jajka