Natalia Skóra

Natalia Skóra

Szef Kuchni
[Przepisów: 46]

Ciasto orzechowo miodowe siostry Anastazji

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Tak się składa, że przepisy siostry Anastazji już od dawna skradły moje serce. Wciąż próbuję coś nowego.

Ciasto orzechowo miodowe siostry Anastazji

Składniki:

Ciasto orzechowo miodowe siostry Anastazji

Składniki na biszkopt orzechowy:

Składniki na ciasto miodowe:

Składniki na masę orzechową:

Składniki na masę kawowo orzechową:

  • 20 dag orzechów mielonych
  • 1 szklanka mleka
  • 10 - 15 dag cukru pudru
  • 25 dag masła
  • 2 - 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

Sposób przygotowania:

Ciasto orzechowo miodowe siostry Anastazji

Biszkopt orzechowy:

Białka ubijamy na sztywno i dodajemy partiami cukier. Następnie dodajemy żółtka i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, a na końcu orzechy. Całość mieszamy łyżką drewnianą i wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok. 30 minut w 180 stopniach.

Ciasto miodowe:

Roztrzepać jajka z cukrem. Wszystkie składniki umieścić na stolnicy i wyrobić ciasto. Podzielić na 2 części.

Masa orzechowa:

Wszystkie składniki na masę wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Ciasto miodowe rozwałkować, wyłożyć na blaszki. Na powierzchni jednego rozprowadzić masę orzechową i upiec w temperaturze 180 stopni przez ok. 25 minut.

Masa kawowo orzechowa:

Orzechy zalewamy gorącym mlekiem, wymieszać, a w międzyczasie rozpuścić kawę w niewielkiej ilości wody. Masło utrzeć z cukrem, partiami dodawać orzechy i kawę, masę podzielić na dwie równe części.

Przełożenie:

ciasto miodowe z masą orzechową - połowa masy - biszkopt orzechowy - połowa masy - ciasto miodowe bez orzechów - polewa - wiórka kokosowe


Tagi:

deser ciasto