Sposób przygotowania:
Ciasto orzechowo miodowe siostry AnastazjiBiszkopt orzechowy:
Białka ubijamy na sztywno i dodajemy partiami cukier. Następnie dodajemy żółtka i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, a na końcu orzechy. Całość mieszamy łyżką drewnianą i wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok. 30 minut w 180 stopniach.
Ciasto miodowe:
Roztrzepać jajka z cukrem. Wszystkie składniki umieścić na stolnicy i wyrobić ciasto. Podzielić na 2 części.
Masa orzechowa:
Wszystkie składniki na masę wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Ciasto miodowe rozwałkować, wyłożyć na blaszki. Na powierzchni jednego rozprowadzić masę orzechową i upiec w temperaturze 180 stopni przez ok. 25 minut.
Masa kawowo orzechowa:
Orzechy zalewamy gorącym mlekiem, wymieszać, a w międzyczasie rozpuścić kawę w niewielkiej ilości wody. Masło utrzeć z cukrem, partiami dodawać orzechy i kawę, masę podzielić na dwie równe części.
Przełożenie:
ciasto miodowe z masą orzechową - połowa masy - biszkopt orzechowy - połowa masy - ciasto miodowe bez orzechów - polewa - wiórka kokosowe