Kasia Jarek Sekuła

Kasia Jarek Sekuła

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Kruche ciasto a la tarta z rabarbarem i bezą

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ciasto w sam raz na słoneczne dni. Lekkie, kruche i delikatnie kwaśne, przypominające dzieciństwo. Znika w mgnieniu oka :)

Kruche ciasto a la tarta z rabarbarem i bezą

Składniki:

Kruche ciasto a la tarta z rabarbarem i bezą

Kruche ciasto

Rabarbar

  • 1 kg łodyg rabarbaru
  • 6 - 8 łyżek cukru (w zależności od tego jak bardzo kwaśny jest rabarbar)

Beza

Sposób przygotowania:

Kruche ciasto a la tarta z rabarbarem i bezą
1. Kruche ciasto: Wszystkie składniki umieszczam w misce i szybko zagniatam na jednolite ciasto, wyrobione wkładam na 1 godzinę do lodówki. 

2. Przekładam ciasto do formy na tartę o średnicy 28 cm wyłożonej papierem do pieczenia i nakłuwam widelcem.

3. Ciasto wkładam do nagrzanego do 180*C piekarnika i podpiekam przez 15-20 minut do lekkiego zrumienienia.

4. W międzyczasie przygotowuję rabarbar. Oczyszczone i umyte łodygi rabarbaru kroję w plastry, przekładam do garnka i dodaję cukier. Garnuszek ustawiam na małym ogniu i mieszam aż rabarbar będzie miękki. Zostawiam do całkowitego ostudzenia.

5. Białka ubijam na sztywną pianę po woli dodając cukier. Na koniec wsypuję mąkę ziemniaczaną i krótko miksuję do połączenia.

6. Na podpieczony spód daję ostudzoną masę rabarbarową, na którą wykładam pianę z białek.

7. Ciasto wstawiam do nagrzanego do 180*C piekarnika i piekę przez 15 minut, po czym wyłączam piec i pozostawiam w nim ciasto jeszcze na około 30 minut. Po tym czasie wyjmuję ciasto z piekarnika i odstawiam do całkowitego wystudzenia. Takie ciacho najlepiej mi smakuje do szklanki mleka :)