Sposób przygotowania:
Kruche ciasto a la tarta z rabarbarem i bezą
1. Kruche ciasto: Wszystkie składniki umieszczam w misce i szybko zagniatam na jednolite ciasto, wyrobione wkładam na 1 godzinę do lodówki.
2. Przekładam ciasto do formy na tartę o średnicy 28 cm wyłożonej papierem do pieczenia i nakłuwam widelcem.
3. Ciasto wkładam do nagrzanego do 180*C piekarnika i podpiekam przez 15-20 minut do lekkiego zrumienienia.
4. W międzyczasie przygotowuję rabarbar. Oczyszczone i umyte łodygi rabarbaru kroję w plastry, przekładam do garnka i dodaję cukier. Garnuszek ustawiam na małym ogniu i mieszam aż rabarbar będzie miękki. Zostawiam do całkowitego ostudzenia.
5. Białka ubijam na sztywną pianę po woli dodając cukier. Na koniec wsypuję mąkę ziemniaczaną i krótko miksuję do połączenia.
6. Na podpieczony spód daję ostudzoną masę rabarbarową, na którą wykładam pianę z białek.
7. Ciasto wstawiam do nagrzanego do 180*C piekarnika i piekę przez 15 minut, po czym wyłączam piec i pozostawiam w nim ciasto jeszcze na około 30 minut. Po tym czasie wyjmuję ciasto z piekarnika i odstawiam do całkowitego wystudzenia. Takie ciacho najlepiej mi smakuje do szklanki mleka :)
2. Przekładam ciasto do formy na tartę o średnicy 28 cm wyłożonej papierem do pieczenia i nakłuwam widelcem.
3. Ciasto wkładam do nagrzanego do 180*C piekarnika i podpiekam przez 15-20 minut do lekkiego zrumienienia.
4. W międzyczasie przygotowuję rabarbar. Oczyszczone i umyte łodygi rabarbaru kroję w plastry, przekładam do garnka i dodaję cukier. Garnuszek ustawiam na małym ogniu i mieszam aż rabarbar będzie miękki. Zostawiam do całkowitego ostudzenia.
5. Białka ubijam na sztywną pianę po woli dodając cukier. Na koniec wsypuję mąkę ziemniaczaną i krótko miksuję do połączenia.
6. Na podpieczony spód daję ostudzoną masę rabarbarową, na którą wykładam pianę z białek.
7. Ciasto wstawiam do nagrzanego do 180*C piekarnika i piekę przez 15 minut, po czym wyłączam piec i pozostawiam w nim ciasto jeszcze na około 30 minut. Po tym czasie wyjmuję ciasto z piekarnika i odstawiam do całkowitego wystudzenia. Takie ciacho najlepiej mi smakuje do szklanki mleka :)
cherry