Sarenka

Sarenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Murzynek w polewie czekoladowej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Szybki i łatwy w przygotowaniu murzynek na oleju. Wilgotny, nie za słodki.

Murzynek w polewie czekoladowej Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Murzynek w polewie czekoladowej

 

  • mąka pszenna tortowa - 250g,
  • mleko (o temp. pokojowej) 3,2% - 220ml,
  • olej - 200ml,
  • jaja L (o temp. pokojowej) - 3,
  • kakao naturalne - 3 łyżki,
  • cukier - 200g,
  • proszek do pieczenia - łyżeczka,
  • soda - łyżeczka,
  • szczypta soli,
  • czekolada gorzka (lub mleczna) dobrej jakości - 150g,
  • posypka cukrowa kolorowa.

Sposób przygotowania:

Murzynek w polewie czekoladowej
Jaja lekko rozbełtać. Ciasto przygotowujemy tak jak na muffiny. Do jednej miski wsypujemy wszystkie suche składniki i mieszamy, do drugiej miski wsypujemy składniki mokre tj. olej, mleko, jaja. Łączymy suche składniki z mokrymi, tak aż powstanie gładka, jednolita masa. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Formę na wieniec wykładamy papierem do pieczenia - wyłożyłam jedynie spód formy i ciasto ładnie mi odeszło po upieczeniu. Ciasto wlać do formy i włożyć do rozgrzanego piekarnika. Piec przez ok 55 minut, po upieczeniu przestudzić. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i wylać na ciasto. Posypać posypką.
Murzynek w polewie czekoladowej
Masę ciasta wylewamy do formy na wieniec
Murzynek w polewie czekoladowej
Polewamy rozpuszczoną czekoladą i posypujemy posypką

Tagi:

czekolada