gosia47-47

gosia47-47

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 849]

Murzynek z bitą śmietaną

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Troszkę inna wersja ciasta z nową wersją biszkopta. Nie dodawałam samego kakao a więcej składników, przez co biszkopt był o wiele delikatniejszy.

Murzynek z bitą śmietaną Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Murzynek z bitą śmietaną

 

  • BISZKOPT:
  • 6 łyżek mąki
  • 6 łyżek cukru + 2 łyżki
  • 6 jajek
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 10 dag margaryny
  • 2 łyżki wody
  • MASA ŚMIETANKOWA:
  • 750 ml śmietany kremówki 30%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 opakowanie galaretki agrestowej
  • DODATKOWO:
  • dżem (dowolny smak)
  • cukier puder

Sposób przygotowania:

Murzynek z bitą śmietaną
BISZKOPT: kakao, margarynę, wodę i dwie łyżki cukru wymieszać, dać na rozgrzany palnik i doprowadzić do zagotowania. Zdjąć z ognia, ostudzić. Białka ubić, dodać cukier i żółtka, łyżką wmieszać mąkę wymieszaną proszkiem do pieczenia. Na koniec delikatnie wmieszać przygotowaną wcześniej masę kakaową. Wylać na wysmarowaną margaryną brytfannę. Piec w 180 st. przez ok. 40 minut. Po upieczeniu ostudzić i przeciąć wzdłuż na pół. Przygotować galaretkę w szklance wody. MASA ŚMIETANKOWA: śmietanę ubić, dodać cukier puder i tężejącą galaretkę. Całość dobrze zmiksować. Na dolną warstwę biszkopta wyłożyć dżem, następnie masę śmietankową. Przykryć drugą połową biszkopta. Posypać cukrem pudrem. Odstawić na godzinę do lodówki.
Murzynek z bitą śmietaną
Na początek przygotować masę kakaową do biszkopta.
Murzynek z bitą śmietaną
Całość dokładnie wymieszać łyżką i wylać na brytfannę. Piec.
Murzynek z bitą śmietaną
Przygotować masę śmietankową jak podano w przepisie.
Murzynek z bitą śmietaną
Całość składać jak podano w przepisie i posypać pudrem.