szpileczka

szpileczka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1249]

Murzynek z bitą śmietaną

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Murzynek sam w sobie jest jednym z moich ulubionych ciast, a jeszcze z dodatkiem bitej śmietany to już zupełnie rozpływa się w ustach.

Murzynek z bitą śmietaną Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Murzynek z bitą śmietaną

 

Sposób przygotowania:

Murzynek z bitą śmietaną
Do roztopionej margaryny dodajemy cukier i mieszamy do rozpuszczenia. Następnie dodajemy mleko i kakao i mieszamy aż składniki się połącza. Zostawiamy polewę do ostygnięcia. Białka jaj oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę ze szczyptą soli. Do piany dodajemy żółtka, oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia a także całą polewę z rondelka. Całość miksujemy a następnie wylewamy do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tarta tortownicy o średnicy 28 cm. Pieczemy do suchego patyczka, ok 45 minut w 200 stopniach. Żelatynę rozpuszczamy w jak najmniejszej ilości gorącej wody, ok 0,5 szklanki i zostawiamy do ostygnięcia. Śmietanę ubijamy, na koniec dodajemy cukier puder i cienkim strumieniem wlewamy żelatynę. Ostudzonego murzynka kroimy na pół i wykładamy śmietanę, po czym przykrywamy górą. Murzynka dekorujemy polewami ciemną i jasną.
Murzynek z bitą śmietaną
Zaczynamy od roztopienia w rondelku margaryny
Murzynek z bitą śmietaną
Dodajemy cukier i kakao i mieszamy aż składniki się połączą
Murzynek z bitą śmietaną
Składniki mieszamy tworząc gęstą masę murzynkową
Murzynek z bitą śmietaną
Murzynka kroimy na pół i przekładamy bitą smietaną

Tagi:

jajko tarta jajka