Sposób przygotowania:
Murzynek z bitą śmietaną
Do roztopionej margaryny dodajemy cukier i mieszamy do rozpuszczenia. Następnie dodajemy mleko i kakao i mieszamy aż składniki się połącza. Zostawiamy polewę do ostygnięcia. Białka jaj oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę ze szczyptą soli. Do piany dodajemy żółtka, oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia a także całą polewę z rondelka. Całość miksujemy a następnie wylewamy do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tarta tortownicy o średnicy 28 cm. Pieczemy do suchego patyczka, ok 45 minut w 200 stopniach. Żelatynę rozpuszczamy w jak najmniejszej ilości gorącej wody, ok 0,5 szklanki i zostawiamy do ostygnięcia. Śmietanę ubijamy, na koniec dodajemy cukier puder i cienkim strumieniem wlewamy żelatynę. Ostudzonego murzynka kroimy na pół i wykładamy śmietanę, po czym przykrywamy górą. Murzynka dekorujemy polewami ciemną i jasną.