Sposób przygotowania:
Murzynek z kremem mlecznym Eli
Mąkę,kakao i sodę przesiać przez sitko.Margarynę,cukier i żółtka utrzeć mikserem na puszystą masę.Do masy dodać dżem i jeszcze zmiksować.Do zmiksowanych składników dodawać makę i mleko na przemian,mieszając.Białka ubić na sztywną pianę,dodać do ciasta i delikatnie wymieszać.Wylać ciasto do tortownicy z nieprzywieralną powłoką o średnicy 26-28 cm,wysmarowanej margaryną.Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni,przez około 60 minut.Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić patyczkiem,czy ciasto jest suche.
Mleko wylać do nieobitego garnka i zostawić na 2-3 dni,żeby się ukwasiło.Margarynę z cukrem pudrem utrzeć na puszysrą masę.Do masy dodawać po 2 łyżki kwaśnego mleka (mleka nie mieszać tylko zbierać z góry skrzep mleka bez wody) i dalej ucierać.
Jeżyny przepłukać na sitku i odsączyć.Wystudzone ciasto przekroić na dwa krążki.Na dolnym krążku rozsmarować połowę kremu mlecznego i przykryć górnym krążkiem.Na górze rozsmarować połowę pozostałego kremu.Z reszty kremu wycisnąć szprycką ozdobne rozetki i udekorować jeżynami.Smacznego!
Mleko wylać do nieobitego garnka i zostawić na 2-3 dni,żeby się ukwasiło.Margarynę z cukrem pudrem utrzeć na puszysrą masę.Do masy dodawać po 2 łyżki kwaśnego mleka (mleka nie mieszać tylko zbierać z góry skrzep mleka bez wody) i dalej ucierać.
Jeżyny przepłukać na sitku i odsączyć.Wystudzone ciasto przekroić na dwa krążki.Na dolnym krążku rozsmarować połowę kremu mlecznego i przykryć górnym krążkiem.Na górze rozsmarować połowę pozostałego kremu.Z reszty kremu wycisnąć szprycką ozdobne rozetki i udekorować jeżynami.Smacznego!
basia4ab
jovi