SUPERPRZEPIS

Murzynek z kremem mlecznym Eli

  • 2
  • eli_555
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4
Murzynek z kremem mlecznym Eli

Murzunek z dodatkiem dżemu.

Składniki:

Murzynek z kremem mlecznym Eli

 

  • ciasto:
  • 40 dkg gęstego dżemu malinowego niskosłodzonego
  • 40 dkg cukru
  • 20 dkg margaryny Kasia
  • 4 jajka
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 60 dkg mąki poznańskiej
  • 250 ml mleka
  • margaryna do wysmarowania tortownicy

 

  • krem mleczny:
  • 1 litr mleka niepasteryzowanego(ja miałam z mlekomatu)
  • 40 dkg margaryny Kasia
  • 1.5 szklanki curu pudru

 

 

Sposób przygotowania:

Murzynek z kremem mlecznym Eli
Mąkę,kakao i sodę przesiać przez sitko.Margarynę,cukier i żółtka utrzeć mikserem na puszystą masę.Do masy dodać dżem i jeszcze zmiksować.Do zmiksowanych składników dodawać makę i mleko na przemian,mieszając.Białka ubić na sztywną pianę,dodać do ciasta i delikatnie wymieszać.Wylać ciasto do tortownicy z nieprzywieralną powłoką o średnicy 26-28 cm,wysmarowanej margaryną.Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni,przez około 60 minut.Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić patyczkiem,czy ciasto jest suche.

Mleko wylać do nieobitego garnka i zostawić na 2-3 dni,żeby się ukwasiło.Margarynę z cukrem pudrem utrzeć na puszysrą masę.Do masy dodawać po 2 łyżki kwaśnego mleka (mleka nie mieszać tylko zbierać z góry skrzep mleka bez wody) i dalej ucierać.

Jeżyny przepłukać na sitku i odsączyć.Wystudzone ciasto przekroić na dwa krążki.Na dolnym krążku rozsmarować połowę kremu mlecznego i przykryć górnym krążkiem.Na górze rozsmarować połowę pozostałego kremu.Z reszty kremu wycisnąć szprycką ozdobne rozetki i udekorować jeżynami.Smacznego!