iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1304]

Murzynek z serowym oczkiem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Jeśli chcemy , aby ciasto wyszło nam z takim oczkiem to musimy użyć sera białego takiego prawdziwego te z wiaderka tym razem się nie sprawdzą.

Murzynek z serowym oczkiem

Składniki:

Murzynek z serowym oczkiem

ciasto:

  • 6 jajek
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki mleka
  • 4 łyżki kakao
  • 5 dag mlecznej czekolady

masa serowa:

Sposób przygotowania:

Murzynek z serowym oczkiem
Jajka ubić z cukrem do białości, dodać olej i mleko ( powoli wlewać), następnie wlać rozpuszczoną i przestudzoną czekoladę. Ciasto cały czas mieszamy robotem na najmniejszych obrotach, mąkę przesiać razem z kakao i proszkiem do pieczenia, powoli wsypać do masy jajecznej, mieszać tylko do połączenia się składników.

Ser skręcić przez maszynkę i dokładnie utrzeć z cukrem, proszkiem budyniowym i jajkiem.

Ciasto przelać do formy ( 33 cm na 22 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, masę serową przełożyć do rękawa cukierniczego najlepiej jednorazowego, odciąć koniec i wyciskać na ciasto pasy z masy serowej, wyciskamy wzdłuż formy w odstępach mi weszły cztery i na tyle mi starczyło sera, jeśli odetniemy mniejszy koniec to paski będą cieńsze i możemy je dać gęściej

Ciasto pieczemy w temp.170 st około 45 minut po upieczeniu zostawiamy na kilka minut w uchylonym piekarniku. Po upieczeniu możemy polać polewą czekoladową lub tylko posypać cukrem pudrem.