Sposób przygotowania:
Murzynek z żurawiną na sodzieWykonanie:
Żurawinę zalewamy wrzątkiem i przykrywamy talerzykiem na około 15 minut. Do wysokiego garnka wlewam wodę dodaje cukier i margarynę. Mieszam ( na małym gazie) do rozpuszczenia. Kiedy mam już rozpuszczony cukier i margarynę wsypuje błonnik kakaowy mieszam chwilkę i wlewam wódkę. Garnek wstawiam do misy z woda by szybciej masa ostygła. Do ostudzonej masy dodaje żółtka i mieszam. Przesiewam mąkę z proszkiem i sodą dodaje do masy i mieszam. Ubijam białka z odrobina soli i sztywne dodaję do masy,mieszam.
Formę prostokątna do babki ale taką trochę większa wykładam papierem do pieczenia.
Wylewam połowę ciasta do formy i teraz odlewam z żurawiny wodę i posypuje ja maka.
Wykładam żurawinę wymieszana w mące na ciasto i teraz wlewam to ciasto które mi zostało.
Piekę godzinę w 180 stopniach.
Po wyjęciu z pieca zostawiam ciacho do ostudzenia.
Wyjmuje je z formy razem z papierem do pieczenia.
Wykonanie lukru:
Do miseczki wsypujemy cukier puder. Zalewamy go mlekiem, mieszamy i powstaje lukier.