lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Murzynek z żurawiną na sodzie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Nie ma to jak czasami zrobić prostego murzynka. Wzbogacić go w smak żurawiny i spulchnić sodą. Pyszny czekoladowy murzynek :)

Murzynek z żurawiną na sodzie

Składniki:

Murzynek z żurawiną na sodzie

Składniki:

  • 4 jaja

 

  • 2 szklanki maki pszennej

 

  • szklanka ksylitolu

 

  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka

 

  • soda ( dosłownie na czubku łyżeczki )

 

  • błonnik kakaowy 2 łyżki

 

  • wódka 50 ml

 

Dodatkowo :

Lukier:

  • szklanka cukru pudru

 

Sposób przygotowania:

Murzynek z żurawiną na sodzie

Wykonanie:

Żurawinę zalewamy wrzątkiem i przykrywamy talerzykiem na około 15 minut. Do wysokiego garnka wlewam wodę dodaje cukier i margarynę. Mieszam ( na małym gazie) do rozpuszczenia. Kiedy mam już rozpuszczony cukier i margarynę wsypuje błonnik kakaowy mieszam chwilkę i wlewam wódkę. Garnek wstawiam do misy z woda by szybciej masa ostygła. Do ostudzonej masy dodaje żółtka i mieszam. Przesiewam mąkę z proszkiem i sodą dodaje do masy i mieszam. Ubijam białka z odrobina soli i sztywne dodaję do masy,mieszam.
Formę prostokątna do babki ale taką trochę większa wykładam papierem do pieczenia.
Wylewam połowę ciasta do formy i teraz odlewam z żurawiny wodę i posypuje ja maka.
Wykładam żurawinę wymieszana w mące na ciasto i teraz wlewam to ciasto które mi zostało.
Piekę godzinę w 180 stopniach.
Po wyjęciu z pieca zostawiam ciacho do ostudzenia.
Wyjmuje je z formy razem z papierem do pieczenia.

Wykonanie lukru:

Do miseczki wsypujemy cukier puder. Zalewamy go mlekiem, mieszamy i powstaje lukier.


Tagi:

mak