Sposób przygotowania:
Murzynek zakalcowy - ale pyszny
Mleko, szklankę cukru, margarynę, oraz jedną czekoladę mleczną .Odstawiamy do wystygnięcia ( nie całkowitego ) Miksujemy nasze podgrzane wcześniej produkty., Dodajemy cały czas miksując po łyżce ( przesianej ) mąki. Następnie dodajemy proszek do pieczenia. Oddzielamy żółtka od białek. Miksując nasze składniki dodajemy po jednym żółtku. Z białek ubijamy pianę - na sztywno . Do ciemnej masy dodajemy ubitą na sztywno pianę. Mieszamy tym razem drewnianą łyżką w jedną stronę. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Nasze surowe ciasto przelewamy do foremki ( najlepiej obłożoną papierem do pieczenia) i pieczemy w nagrzanym piekarniku przez godzinę. Czekoladę rozpuszczamy i polewamy przestudzonego już murzynka. Smacznego
zewa
julcia12437
luna19
zewa
2milutka
A mnie się wydaje że za dużo tłuszczu w tym cieście i dlatego,,,mamy mleko margarynę ,czekolady też tłuszcz posiadają a sucha jest tylko mąka ,zrezygnowałabym z czekolad dała samo kakao i nie ma prawa wyjść zakalec...takie moje zdanie...
zewa
Siedlce
Do tej pory robiłam murzynki z innego przepisu i wychodziły bez zakalca;)