Siedlce

Siedlce

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 414]

Murzynek zakalcowy - ale pyszny

  • 7
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 3

Troszkę zakalcowy , ale za to przepyszny murzynek :)

Murzynek zakalcowy - ale pyszny Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Murzynek zakalcowy - ale pyszny

 

  • kostka margaryny
  • 5 jaj
  • 2,5 szklanki mąki
  • szklanka cukru
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 3 łyżki kakao
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki mleka

 

Sposób przygotowania:

Murzynek zakalcowy - ale pyszny
Mleko, szklankę cukru, margarynę, oraz jedną czekoladę mleczną .Odstawiamy do wystygnięcia ( nie całkowitego ) Miksujemy nasze podgrzane wcześniej produkty., Dodajemy cały czas miksując po łyżce ( przesianej ) mąki. Następnie dodajemy proszek do pieczenia. Oddzielamy żółtka od białek. Miksując nasze składniki dodajemy po jednym żółtku. Z białek ubijamy pianę - na sztywno . Do ciemnej masy dodajemy ubitą na sztywno pianę. Mieszamy tym razem drewnianą łyżką w jedną stronę. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Nasze surowe ciasto przelewamy do foremki ( najlepiej obłożoną papierem do pieczenia) i pieczemy w nagrzanym piekarniku przez godzinę. Czekoladę rozpuszczamy i polewamy przestudzonego już murzynka. Smacznego
Murzynek zakalcowy - ale pyszny
miksujemy nasze podgrzane składniki
Murzynek zakalcowy - ale pyszny
dodajemy po jednej łyżce mąki, proszek do pieczenia i żółtka - cały czas miksując dodajemy po jednej łyżce mąki, proszek do pieczenia i żółtka - cały czas miksując. A następnie ubitą pianę i mieszamy drewnianą łyżką
Murzynek zakalcowy - ale pyszny
Murzynka pieczemy przez ok jednej godziny
Murzynek zakalcowy - ale pyszny
polewamy przestudzonego murzynka polewą czekoladową

Tagi:

czekolada