angelusia

angelusia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 85]

Murzynki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Znakomity deser..........

Murzynki

Składniki:

Murzynki

 

  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • niepełna szklanka cukru
  • opakowanie cukru waniliowego
  • pół szklanki mąki
  • pół szklanki mąki ziemniaczanej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 i 2/3 szklanki śmietany kremówki
  • starta skórka z połowy cytryny
  • 200g polewy czekoladowej
  • cienkie paseczki skórki pomarańczowej

Sposób przygotowania:

Murzynki
Ubić pianę z białek. Żółtka ukręcić z 3-4 łyżkami gorącej wody, dodać cukier i cukier waniliowy. Na wierzch wyłożyć pianę z białek, a następnie posypać mąką, mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Składniki wymieszać. Każdą z 16 pergaminowych foremek napełnić 3 łyżkami ciasta. Piec 15 min. w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Ubić śmietanę i wymieszać ją ze skórką cytrynową. Biszkopty przekroić i napełnić grubo śmietaną. Polewę czekoladową rozpuścić w kąpieli wodnej, polać ciasteczka i posypać skórką pomarańczową.

Tagi:

jajko jajka