Mazurek żurawinowy

  • 1
         
ocena: 5/5 głosów: 1
Mazurek żurawinowy

Delikatne, pełne bakalii ciasto z kolorowym lukrem i cierpkimi, aromatycznymi owocami żurawiny. To musi smakować!

Składniki:

Mazurek żurawinowy

Ciasto

  • 12,5 dag masła
  • 15 dag cukru
  • 15 dag mąki
  • 3 jajka
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Lukier

  • 20 dag cukru pudru
  • kilka łyżek wody
  • czerwony barwnik spożywczy
  • żurawina do dekoracji

Sposób przygotowania:

Mazurek żurawinowy
1. Białka oddziel od żółtek, masło utrzyj mikserem z cukrem, stopniowo dodając żółtka. Białka ubij na sztywną pianę.

2. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, dołącz do masy żółtkowej na przemian z ubitą na sztywno pianą. Wsyp bakalie i delikatnie wymieszaj.

3. Formę o wymiarach 22 na 28 cm wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż ciasto do formy. Piecz w temp. 180 st. C. ok. 25 minut.

4. Cukier puder utrzyj z wodą i odrobiną barwnika, aby powstał gładki, gęsty lukier. Przełóż go do szprycy cukierniczej i zrób na mazurku kratkę, udekoruj żurawiną.