BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1505]

Cynamonowo - kokosowa szarlotka

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Szarlotka jaką dzisiaj przygotowałam jest smaczna i aromatyczna, można by powiedzieć na bogato, pachnie cynamonem i dodatkowo wiórkami kokosowymi.

Cynamonowo - kokosowa szarlotka Więcej zdjęć (10)

Składniki:

Cynamonowo - kokosowa szarlotka

 

  • mąka pszenna 2 szklanki z czubkiem,
  • kasza manna 2 szklanki z czubkiem,
  • cukier 1 i 1/2 szklanki,
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki,
  • soda oczyszczona 1 płaska łyżeczka,
  • masło 200 g,

 

  • Mus jabłkowy;
  • jabłka około 2 kg,
  • cynamon 3 łyżeczki,
  • wiórki kokosowe 3 łyżki,
  • bułka tarta 1/2 szklanki,
  • cukier w zależności od kwaśności jabłek,

 

  • dodatkowo;
  • cukier puder,
  • tłuszcz do wysmarowania tortownicy,
  • bułka tarta do tortownicy,

Sposób przygotowania:

Cynamonowo - kokosowa szarlotka
Suche składniki wkładam do miski i dokładnie mieszam.

Tortownicę o wymiarach 26/26 cm smaruję tłuszczem i obsypuję bułką tartą.

Jabłka obieram, oczyszczam z gniazd nasiennych, kroję na mniejsze kawałki i podsmażam z dodatkiem odrobiny wody. Następnie dosładzam cukrem, dodaję cynamon, wiórki kokosowe oraz bułkę tartą.

Całość mieszam i odkładam do wystudzenia.

Na dno tortownicy wsypuję 1/3 suchych składników, na suche składniki rozkładam połowę musu jabłkowego, na mus jabłkowy rozsypuję 1/2 suchych składników i rozkładam pozostały mus jabłkowy, wsypuję ostatnią część suchych składników. Na wierz układam plastry masła.

Ciasto wkładam do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piekę około 60 minut.

Po upieczeniu i wystudzeniu oprószam cukrem pudrem.

Podaję z lodami i bitą śmietaną.
Cynamonowo - kokosowa szarlotka
Suche składniki dokładnie wymieszać ze sobą
Cynamonowo - kokosowa szarlotka
Tortownicę wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą
Cynamonowo - kokosowa szarlotka
Jabłka obrać, z gniazd nasiennych pokroić na mniejsze kawałki i usmażyć z cukrem ,dodać cynamon, wiórki kokosowe oraz bułkę tartą
Cynamonowo - kokosowa szarlotka
Na dno tortownicy wysypać 1/3 suchych składników na to rozłożyć mus jabłkowy, ponownie 1/2 suchych składników
Cynamonowo - kokosowa szarlotka
Znowu mus jabłkowy
Cynamonowo - kokosowa szarlotka
Ostatnią część suchych składników
Cynamonowo - kokosowa szarlotka
Na wierzch pokrojone plastry masła
Cynamonowo - kokosowa szarlotka
Ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 stopni
Cynamonowo - kokosowa szarlotka
Pieczemy około 60 minut, po upieczeniu wystudzić i obsypać cukrem pudrem