madzik323

madzik323

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 535]

Mus czekoladowy z posypką w kształcie serc

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Idealny deser w Walentynkowy wieczór ponieważ głównym składnikiem jest czekolada która jest nie tylko afrodyzjakiem ale także podnosi poziom serotoniny czyli tzw. hormonu szczęścia. Całości dopełnia posypka z białej czekolady w kształcie serc.

Mus czekoladowy z posypką w kształcie serc

Składniki:

Mus czekoladowy z posypką w kształcie serc

 

Sposób przygotowania:

Mus czekoladowy z posypką w kształcie serc

ETAP 1:

Mus czekoladowy z posypką w kształcie serc
W margarynie rozpuszczamy ciemne czekolady

W rondelku rozpuszczamy margarynę i zdejmujemy z ognia, a następnie dodajemy połamane na kawałki czekolady i mieszamy aż się całkowicie rozpuszczą. Mieszamy z żółtkami.

ETAP 2:

Mus czekoladowy z posypką w kształcie serc
W niewielkiej ilości wrzątku rozpuszczamy żelatynę

W trochę gorącej wody rozpuszczamy żelatynę i mieszamy z czekoladową masą. Pozostawiamy aby przestygła ale nie zastygła.

ETAP 3:

Mus czekoladowy z posypką w kształcie serc
Białka jaj ubijamy na sztywną pianę mikserem

W oddzielnej misce ubijamy na sztywną pianę białka jaj.

ETAP 4:

Mus czekoladowy z posypką w kształcie serc
Pianę dodajemy do masy czekoladowej i mieszamy

Do przestudzonej masy czekoladowej dodajemy ubite białka i mieszamy.

Możemy przełożyć do szklanek czy pucharków łyżką lub poczekać aż lekko stężeje i przełożyć do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie gwiazdki i wycisnąć do pojemniczków.

Wierzch udekorować posypką w kształcie serc.