Sposób przygotowania:
Mus gruszkowo-jeżynowy.
Gruszki obrać,kroić na małe kawałki i skropić sokiem z cytryny,by nie ściemniały.Jeżyny opłukać i osączyć.
Przełożyć gruszki do garnka,podlać wodą i zagotować.Gdy gruszki się lekko rozgotują wsypać cukier i mieszając co jakiś czas jeszcze chwilę gotować.Jeśli chcemy mieć gęsty mus trzeba na małym ogniu podgrzewać dłużej,by sok odparowywał.
Ja chciałam średnio gęsty więc zmiksowałam gruszki blenderem.
Zagotowałam ponownie i wsypałam jeżyny.Gotowałam,aż jeżyny będą miękkie,ale nie rozgotowane.
Gorącym musem należy napełnić czyste i wyparzone słoiczki i od razu zakręcać i odwracać do góry dnem do wystudzenia.
Polecam-smak na prawdę wyjątkowy.
Przełożyć gruszki do garnka,podlać wodą i zagotować.Gdy gruszki się lekko rozgotują wsypać cukier i mieszając co jakiś czas jeszcze chwilę gotować.Jeśli chcemy mieć gęsty mus trzeba na małym ogniu podgrzewać dłużej,by sok odparowywał.
Ja chciałam średnio gęsty więc zmiksowałam gruszki blenderem.
Zagotowałam ponownie i wsypałam jeżyny.Gotowałam,aż jeżyny będą miękkie,ale nie rozgotowane.
Gorącym musem należy napełnić czyste i wyparzone słoiczki i od razu zakręcać i odwracać do góry dnem do wystudzenia.
Polecam-smak na prawdę wyjątkowy.