jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Mus jabłkowy z jeżynami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Ten dietetyczny deser można przygotować szybko przecierając rozparowane jabłka i dodając dojrzałe aromatyczne jeżyny.

Mus jabłkowy z jeżynami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Mus jabłkowy z jeżynami

 

  • 4 jabłka
  • 2 szklanki jeżyn
  • szczypta kardamonu
  • cukier do smaku
  • listki mięty do dekoracji
  • cynamonowy cukier (mieszanka cukru brązowego i cynamonu) do posypania

 

Sposób przygotowania:

Mus jabłkowy z jeżynami
Umyte jabłka kroimy na ćwiartki, wyjmujemy gniazda nasienne i wkładamy do garnka. Zalewamy niewielką ilością wody (200 ml) i wstawiamy na ogień. Gdy jabłka zmiękną i zaczną sie rozpadać przecieramy je przez sito, dodajemy szczyptę kardamonu i dosłodzamy do smaku. Studzimy przetarte jabłka. Myjemy i przebieramy jeżyny. Rozlewamy mus do miseczek. Do każdej wsypujemy porcję jeżyn. Dekorujemy listkami mięty. Posypujemy desery cynamonowym cukrem.
Mus jabłkowy z jeżynami
Umyte jabłka kroimy na ćwiartki, wyjmujemy gniazda nasienne i wkładamy do garnka.
Mus jabłkowy z jeżynami
Gdy jabłka zmiękną i zaczną sie rozpadać przecieramy je przez sito, dodajemy szczyptę kardamonu i dosłodzamy do smaku.
Mus jabłkowy z jeżynami
Rozlewamy mus do niewielkich miseczek lub pucharków.
Mus jabłkowy z jeżynami
Do każdej miseczki wsypujemy porcję jeżyn. Dekorujemy listkami mięty. Posypujemy desery cynamonowym cukrem.